o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

SEZONA 2021 !?

 

KALENDAR REGATA 2021 opširnije... (23.3.)

Prva najava regate drvenih barak u Selcu pokazuje kako nam je optimizam potrebniji nego ikada prije. Nakon izvanredne godine 2020 nije veliki problem odrediti datum regate i pratećih manifestacija. Vjerojatnost provedbe željenoga ima smisla procijenjivati tek u zadnjim tjednima. Za početak bih se podsjetio prošle sezone.

Velikih planova je bilo. Spremali smo se zaploviti Vltavom, izučavali smo izložbeni prostor u Hamburgu, Brest, Morbihan i Sete su upisani u petogodišnji kalendar, raspravljali smo o izložbi u Helsinkiju ili Lisabonu. Spremali se dočekati Korejce i neke veleposlanike. Bilo je ambicioznih planova za Zagreb. Još smo se u ovo doba prošle godine nadali provući kroz enigmu kovida ali je ubrzo sve splasnulo. Gledali smo kako preživjeti i kako opstati. Ali to je u temelju pomorskog života. Ne samo našeg nego svake pomorske nacije i kulture na svijetu. Optimistički se ide na more, a onda se zaziva sveti Mikula za povratak doma. Pomorci su nekada imali vrlo opsežnu knjižicu cijepljenja. To je bio uvjet plovidbe, života i preživljavanja.

Na ovom portalu je otvorena rubrika 2020. Simbolična plovidba nekoliko brodova oko Prvića i jedrenje dvije gajete ispred Šepurine je sve u cijeloj godini. Znam da se tu i tamo plovilo uz poštivanje propisanih mjera. Dobro su prošle regate koje računaju na lokalno raspoloživa plovila. Bez ozbiljnih planova sve je prepušteno slučaju i trenutnom stanju epidemije. Ništa bolje se nije niti moglo.

Ove godine bi se željelo nadoknaditi propušteno. Ako bude prilike? Godinama se govorilo o nužnosti očuvanja tradicije drvene brodogradnje i plovidbe. U novoj realnosti gledamo kako sačuvati ljude. Timunjere, kapetane, mornare i brodograditelje, a ja bih dodao i fotografe. Bez ljudi ni brodovi ni barke nemaju opstanka. Ostati će samo koji izložak u muzeju, koje još trebamo izgraditi, i poneka fotografija (mojih nekoliko tisuća). Slogan koji su smislili prijatelji iz Hvara: čuvajmo store brode jer imaju dušu za ovo vrijeme bih prilagodio: ČUVAJMO NAŠE LJUDE DOK IMAJU DUŠU!

Što ove godine očekivati? Prvo i najvažnije je vidjeti brojne prijatelje s mnogih plovidbi. Iako želimo da sve opet bude po starome moramo se pripremiti na velike promjene. Sve ćemo vidjeti i prilagoditi im se. Biti ćemo strpljiviji i mudriji u vezi korone. Kao i prošle godine manje zahtjevne organizacije mogu biti uspješnije. Velike manifestacije su podložne višem riziku. Iduća dva tjedna su ključna. Kaže Vili Beroš. Naučili smo to i planiramo u tom smislu. Dva po dva proći će i, nadamo se, korona.

Početkom svibnja znati ćemo nešto o aktivnostima u Rijeci, pa zatim i u Rovinju. Dva mjeseca je dugi period pa o ostalim manifestacijama više riječi kada bude vrijeme. Vjerujem kako će lokalni karakter biti ključ uspjeha dok je za velike manifestacije teško vrijeme.

------------------------------------ (20.5.)
Nakon dva mjeseca situacija je puno bolja.
Brojke su manje.
Nove najave regata na Kvarneru i Istri.
Cijepljen sam pa planiram putovanja i posjete.
Optimizam!
Iduća dva tjedna su ključna. Kaže Vili Beroš.

------------------------------------ (29.5.)
U općem optimizmu objavljen je datum tjedna creske pomorske baštine i tradicije u sklopu kojega je i regata Creski kaić. Manifestacija je krenula u teškoj prošloj godini, a nastavlja u optimizmu oporavka. Dobar primjer ostalima.
Isto tako imamo još nekoliko najava koje čekaju dva magična tjedna za potvrdu.
U tom smislu ide i objava datuma u engleskoj verziji.

------------------------------------ (9.6.)
Protekla dva tjedna su donosila samo dobre vijesti u epidemiološkoj sferi života. Novi datumi se najavljuju, a i nove udruge se pojavljuju s novim regatama. Riječ je o Betini i Tisnome. Jedni su već stvorili veliki ugled, a drugima želimo uspjeh u rješavanju početnih problema i uspješnu plovidbu. Vidimo se!

 

HOME

 

 

 

© Copyright 2001, 2010, Boško Lučev,--- foton2pixel