o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
ARHIVA
6.3.2015.

UDRUGE i KOORDINACIJE - u radu

 

ORGANIZACIJSKE I PODUZETNIČKE AKCIJE

U proteklih nekoliko godina prilikom zajedničkog nastupa na Zagrebačkom sajmu nautike održani su sastanci većeg broja udruga za očuvanje maritimne baštine. Jednom prilikom je predloženo da Koordinacija udruga kao neformalno tijelo povezuje rad udruga do osnutka krovne organizacije na razini Republike Hrvatske. Ta krovna organizacija bi onda bila predstavnik prema državi (ministarstva ili agencije) kako bi mogli tražiti sufinanciranje pametnih projekata i potrebnih aktivnosti.

Što smo mogli ili trebali nema smisla razglabati, a što još možemo i što trebamo misliti i što prije nešto smisliti je bolje polazište. Evo nekoliko korisnih informacija, a ako netko ima još koju neka slobodno javi.

ŠTO - ZAŠTO - KAKO

Zakon o udrugama

Dakle formiranjem krovne organizacije koja bi povezivala i predstavljala udruge za očuvanje pomorske baštine mogli bi tražiti sufinanciranje projekata i potrebnih aktivnosti. Bez toga država (ministarstva i agencije) neće niti razgovarati s nama. Idemo onda to uraditi.

Koliko sam shvatio iz navedenog zakona moramo imati jednu jedinstvenu organizaciju što je veliki posao jer treba napraviti jedan statut koji bi uvažavao sve udruge i utvrditi jedinstvenu politiku, ciljeve, vlasništvo ... Mislim da je to realno neizvedivo pa idemo tražiti nešto bolje.

Nekakva Udruga svih udruga bila bolja varijanta. Svaka udruga ima svoj statut i već uspostavljenu organizaciju, a zajednički odredimo samo neke opće ciljeve na formalnoj razini što je i činjenica. Time možemo nastupiti prema državi ili EU gdje je veća šansa nešto dobiti samo ako se točno napiše što hoćemo.

Je li može kroz ortački ugovor ili nešto treće ili četvrto ili peto bio bi zadatak za pravnike koji su upućeni u tematiku. Pomagajte!

Vodič do EU fondova u sektoru turizma 2014 - 2020

Ovdje je realnije nečemu se nadati jer ako zadovoljimo propisane uvjete imamo se čemu nadati. Izučimo tekst i zajednički predložimo.

Ministarstvo kulture_ kulturno-turistički poticaji

Moramo i ovdje tražiti. Ako ne tražimo sigurno nećemo dobiti ništa.

Trebalo bi izučiti područje prekogranične suradnje. Slovenci bi se vrlo rado uključili. Talijani su preko Rovinja i Kvarnerana već u vezi. Crnogorci bi se isto rado uključili. Četiri države je već nešto.

 

IMENIK UDRUGA

Iako se međusobno dosta poznamo trebali bi negdje napraviti imenik s osnovnim podacima udruga i ostalih relevantnih članova iz domene tradicijske baštine. Neke su samostalne, neke su pri KUD-ovima ili klubovima, neke su neformalne. Neke stalno rade, a neke samo za organizaciju regate. Koji su kontaktni podaci. Za početak skupimo na jedno mjesto ono što imamo i polako nadopunjavajmo. Za par mjeseci nešto će biti.

Savudrija, Rovinj, Fažana, Mošćenička Draga, Ičići, Lovran, Ika, Opatija, Rijeka, Bakar, Črišnjevo, Crikvenica, Krk, Rab, Martinšćica, Nerezine, Preko, Pašman, Ugrinić, Tkon, Kraj, Vrgada, Murter, Betina, Jezera, Šepurina, Zlarin, Krapanj, Split, Postira, Vrboska, Hvar, Komiža, Metković, Lumbarda, Dubrovnik...

Piran, Kotor, Venecija...

Imamo i nekoliko koordinacija koje je dobro navesti jer pokrivaju dio funkcija:

Kvarner i Istra, otok Murter, južni Jadran, Koordinacija udruga, Koordinacija ....

Pa još i brodograditelje...

A ima još zanimljivih informacija kojih se trenutno ne mogu sjetiti...

IME MJESTA I NAZIV UDRUGE ILI GLAVNE MANIFESTACIJE
udruga:  
sjedište:  
OIB:  
klub:  
kontakt ime:  
kontakt tel:  
kontakt e-mail:  
web:  
   
   

imenik udruga

Biti će dosta nepotpunih ili pogrešnih informacija pa molim javite ispravke i dopune u zajedničkom interesu na kontakte:

kontakti

 

HOME

© Copyright 2001, 2010, Boško Lučev,--- foton2pixel