o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

Umro je Čedomir Ćiro Burtina

 

Vrlo cijenjeni betinski graditelj brodova poznat je po brojnim obnovama.

Kao mlad ozbiljno je jedrio pa je vrlo rado i uspješno plovio na tradicijskim regatama.

Smrt dobrog čovjeka gubitak je za obitelj i prijatelje, a kad je riječ o tradicijsim brodovima onda je i gubitak za našu pomorsku baštinu. Pamtiti ćemo ga barem 100 godina koliko će njegovi brodovi ploviti ovim morem.

Gornju fotografiju je za ovu svrhu ustupio majstor portretne fotografije iz Rovinja, zajednički prijatelj Gordan Ukić, porijeklom iz Šepurine na Prviću.

Zamislite: stati pred brod u teškom, gotovo raspadnutom, stanju i započeti radove s nekoliko dasaka, pilom, čekićem, teslom i šakom brukava. Ovaj kaić je meštar obnavljao tijekom Zagrebačkog sajma nautike 2012. godine.

Na Zagrebačkog sajmu nautike 2013. godine meštar Ćiro radio je gajetu Baba Tone i dočarao atmosferu škvera. Radovi uz razgovore o brodovima i moru, dalmatinske marende i puno ljudi u prolazu. Već nakon par mjeseci Baba Tone je zaplovila kao predivna gajeta. Ove godine ju je želio dovesti na sajam ali ga je omela bolest...
Kao mlad ozbiljno je jedrio pa je vrlo rado i uspješno plovio na tradicijskim regatama. Najčešće na obiteljskoj gajeti Godulica.
Ovdje su snimke duela s gajetom Dumina prijatelja mu timunjera Šime Stipaničeva.
U posljednjih nekoliko godina meštar je posebno volio ploviti na Cicibeli. Velikoj i moćnoj gajeti Marina Mijata koja je nakon 70 godina plovidbe obnovljena i stvara novu povjest tradicijskog drvenog broda.
Nakon svake plovidbe poseban je užitak analizirati viđeno.

Murtersko Latinsko idro 2013. posljednja je plovidba meštra Ćira na njemu tako dragom brodu i s posadom gajete Cicibela.

Partia je meštar.

HOME----BRODOGRADITELJI

© Copyright 2001, 2010, Boško Lučev,--- foton2pixel