o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

knjiga - TRADICIONALNE BRODICE HRVATSKOG JADRANA

 
Nakon davno rasprodanog prvog izdanje monografije Tradicionalne brodice hrvatskoga Jadrana, autora Luciana Kebera, u izdanju Tehničkog muzeja u Zagrebu, objavljenog 2002. godine, dočekali smo i drugo prerađeno izdanje.

Autor monografije, Luciano Keber, jedan je od rijetkih istraživača i znalaca tradicionalne brodogradnje s pomorskim obrazovanjem i iskustvom, a uz to tridesetpetogodišnjim bavljenjem brodomaketarstvom i rekonstruktivnim maketarstvom pa još pedagoškim radom i dugogodišnjim istraživanjem jadranske drvene brodogradnje i hrvatskoga pomorstva. To govori o čovjeku koji izuzetno dobro pozna ono o čemu piše. U knjizi, na temelju istraživanja povijesnih dokumenata i tradicionalnih barki i brodova koji potječu s hrvatske obale Jadrana i koriste se duž nje (batana, pasara, guc, gajeta, leut, štilac, bracera, pelig i trabakul), kao i iskustva u konstruiranju njihovih maketa, autor nas upoznaje s brodogradnjom (tipologijom, evolucijom, arhitekturom.) koju smo baštinili od predaka, a koja je značila kako njihovu egzistenciju tako i esenciju života u priobalju.

Knjiga je pisana paralelno na hrvatskom i engleskom, a u rječniku su glavni pojmovi dati još na talijanskom i njemačkom jeziku. Na primjeru argole pokazano je kako se za isti pojam duž naše obale koristi dvadesetak različitih izraza.

Onome tko ne pozna dovoljno jadranske brodice odlična knjiga za učenje, a onome tko ih pozna zanimljivo štivo za produbiti znanje.

Monografija - Tradicionalne brodice hrvatskoga Jadrana, 2. prerađeno izdanje
Nakladnik - Tehnički muzej, Zagreb
Za nakladnika - Markita Franulić

Autor teksta, rječnika, nacrta i maketa - Luciano Keber

Urednici - Kristina Kalanj, Luciano Keber
Tekst prilagodila - Neda Staklarević

Prijevod teksta na engleski jezik - Božena Tokić

Prijevod na engleski jezik: predgovor, sažetak, biografija - Natalija i Frank Jelincic

Grafičko oblikovanje i računalna priprema - Pinxit/Bauer

Tisak - InArt d.o.o., Zagreb, prosinac 2013.

Materijalni opis: 42 cm : ilustr. ; 88 str.

ISBN 978-953-6568-42-0

HOME

© Copyright 2001, 2010, Boško Lučev,--- foton2pixel