o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

knjige: MALA BARKA i
140 GODINA JEDRILIČARSKOG KLUBA PLAV U KRKU

 

Kada ljudi žele nekom događaju, procesu ili djelu pružiti mjesto u povijesti onda naprave knjigu. Napišu što i kako su radili i prepuste budućim ljudima da ocijene vrijednost toga.

MALA BARKA i 140 GODINA KLUBA PLAV su knjige nastale kontinuiranim promišljenim radom udruga za očuvanja pomorske baštine Kvarnera i Istre. Pošto su knjige s tematikom pomorske baštine vrlo rijetke može se izgubiti kriterij pa se kao djeca veselimo bilo kakvoj knjizi. Isto tako se može pokušati pokriti velike zaostatke što autoru predstavlja ogroman teret. Međutim, obje knjige o kojima je riječ vrlo su vrijedne i sasvim različite.

MALA BARKA je tipična za rad Koordinacije udruga Istre i Kvarnera, Čakavskog sabora i projekta Mala barka koji već dugi niz godina napreduju korak po korak pokrivajući sve segmente očuvanja pomorske tradicije. Rade muzeje i prezentacijske centre, uređuju tradicijske luke, izučavaju pomorsku povijest, sudjeluju na pomorskim manifestacijama, organiziraju uspješne regate, surađuju sa sličnim aktivistima po cijeloj Europi podižući ugled hrvatske pomorske kulture. Oni su krenuli, nadam se, studiozno raditi knjige postavljajući budućim naraštajima temelje za bavljenje pomorskom tradicijom.

140 GODINA KLUBA PLAV U KRKU obrađuje veliko vremensko razdoblje i "pokrivanje zaostataka" njezin je smisao. Teško je zamisliti situaciju u kojoj imate i previše i premalo materijala, a koju su autori dobro savladali. Ova knjiga pokazuje ostalim udrugama i klubovima kako se stalno moraju pripremati za izradu slične knjige, a bilo bi dobro da svakih desetak godina i nešto naprave. Mnogi, osim priče, nemaju nikakvog traga svojih aktivnosti. Iako digitalizacija olakšava izradu i spremanje dokumenata, istovremeno zbog velike količine, otežava njihovo sagledavanje i obradu. Ono što se objavi na internetu lako može nestati ili se zagubiti ili drastično izmijeniti, a knjiga još uvijek ima svoje mjesto i vrijednost.

MALA BARKA
140 GODINA JEDRILIČARSKOG KLUBA PLAV U KRKU

 

 

 

HOME

© Copyright 2001, 2010, Boško Lučev,--- foton2pixel