o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

NAUTIKA 2019

 

ZAGREBAČKI SAJAM NAUTIKE

Već desetak godina mjesto je predstavljanja pomorske tradicije. S vremenom su se mijenjali oblici nastupa i glavni sudionici, a ove godine je neretvanska lađa središte okupljanja na mjestu koje bi se moglo shvatiti kao središte Sajma.

Unatrag nekoliko godina svečano otvaranje sajma odvija se u "toplom prolazu" između paviljona 10A i 11A. Kako smo i mi u tom prostoru imamo priliku prvi se predstaviti uzvanicima i medijima. Zagrebački velesajam je jedna od nekolicine institucija koja prepoznaje vrijednost pomorske tradicije i podržava nas kao neprofitnu i siromašnu granu. Nažalost i pomorstvo i kultura i turizam izbjegavaju bilo kakvu vezu s nama.

Glavna odlika pomorskog i otočkog života je upornost. Kad se zaplovi ne može se odustati i prepustiti stihiji. Nešto se mora poduzimati. Ploviti, bježati, skrivati se, napredovati, preživjeti, živjeti i ploviti. Tako i mi u nadi da ćemo se izboriti za opstanak naših tradicijskih plovila prije nego propadne zadnji drveni brod ne odustajemo. Često je pitanje: koji je smisao izlaganja na sajmu? Prvi i jedini odgovor je: "još nas ima, još postojimo" Dok dolazimo na sajam ima nade u opstanak i napredak pomorske tradicije.

Ovogodišnji domaćini su Udruga lađara Neretve. Žilava ekipa puno cjenjenija i poznatije izvan granica Hrvatske. O njihovim plovidbama preko La Mancha, kroz Gibraltar ili Temzom ispred Britanskog parlamenta i sličnim podvizima ali i planovima saznajte iz prve ruke.

Podsjećam na reportaže objavljene na Burtižu:

Maraton lađa Metković - Ploče 2012

Maraton lađa na Jarunu 2016

Biti će još zanimljivosti, najava i pokoje iznenađenje

 

HOME

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2001, 2010, Boško Lučev,--- foton2pixel