o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

BURTIŽ 2020

 

Burtiž u Šepurini je od samog početka postala izuzetno omiljena regata tradicijskih brodova. Prijatelji iz okolice su nam rado dolazili. Nekoliko puta su nas obradovali i prijatelji iz daljine. Unatoč kasnom datumu, a narod kaže da nakon Gospe odlazi ljeto i počinje lošije vrijeme, godinama nas je pogađalo lijepo vrijeme. Potom je nekoliko godina bilo loše vrijeme ali su nam prijatelji ipak dolazili. Sve nedaće su organizatori savladavali i tradicija se nastavljala.

A onda je došla godina 2020. kada su četiri jahača apokalipse dobila pomoć i pogodila nas epidemijom virusa, pa zaključala u kuću, tukla potresom, poplavom, upropastila zračni promet, naftni biznis, turizam i čega još ne? A tek smo prešli polovicu godine.

Burtiža ove godine neće biti. Uz sve navedeno pogodila su nas tri smrtna slučaja. Troje ljudi važnih u kratkoj povjesti Burtiža. Nadajmo se da će stvari uskoro krenuti na bolje, a 2021. biti godina oporavka.

U vrijeme prve opće zatvorenosti zbog epidemije korone u travnju napustio nas je Ivo Antić - Kirele, jedan od pokretača regate Burtiž u Šepurini. Čovjek koji je kao mladić jedrio na gajetama i kaićima i bio nepobjediv. Ljubav prema moru i jedrenju pretočio je u prvo ozbiljno povezivanje turizma, biznisa i nautike kao jedan od direktora u zadarskom SAS-u. Uz osnovnu djelatnost gradili su krstaše i marine.
 
Krizu vođenja Burtiža 2017. Irena Kursar - Seka hrabro je preuzela i u vrijeme velikih nevera pogodila jedan prozorčić lijepog vremena 2017. godine u rujnu o čemu se dugo pričalo. Vrlo slično se dogodilo i iduće godine i opet je uspjela. Nakon toga je odlučila premjestiti regatu u primjereniji termin na početku kolovoza. Istovremeno je stvorila organizaciju i povezala eko udrugu Šepurina i regatu Burtiž čime su osigurani uvjeti za sigurniju organizaciju regate i nakon njenog vođenja. Puno dobrih planova je ostavila mladima u naslijeđe. Seka nas je napustila početkom srpnja.
 
Prvi Burtiž 2007. kao i cijeli niz slijedećih pokrenuo je i majstorski vodio Zoran Šaponja - Đeki. Gotovo iz ničega nastala je vrlo ugledna regata po veličini nešto manja od murterskog Latinskog idra i uz bok betinskoj Regati za dušu i tilo. Takav uspjeh potaknuto je stvaranje web portala Burtiž i prihvaćanje izraza burtiž kao sinonima za tradicijsku plovidbu diljem Jadrana. Đeki je moj prijatelj od mladih dana. Ljeta smo provodili u istoj ulici u Šepurini, a umro je, u snu, 2.8.2020.

HOME

© Copyright 2001, 2010, Boško Lučev,--- foton2pixel