o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

KLEMENTINA (BABA LUCE, BABA CELINA, BABA CVITA)

 

Sukošan - ZD 233748
(Jezera - TI 1559)
(Jezera - TI 1273)
(Jezera - ŠB
711)

gajeta; 5,90m ; 2,12m

Kako baba može biti vječno mlada. Treba svojim unucima, a i ostaloj djeci ostati u lijepom sjećanju pa će gajetu nazvati njenim imenom. A gajetu treba stalno održavati i svako 50 godina obnoviti pa će uvijek izgledati mlada. Ovu gajetu je prije nekoliko godina Mateo Pirjak kupio u Kaprijama u dosta lošem stanju i čarolijom obnove drvene brodogradnje zaplovila je kao pomlađena gajeta, Baba Cvita. Život gajete ide dalje pa je Baba Cvita prodana u Betinu gdje je kratko promijenila ime u Baba Celina. Vrlo živa jezerska scena tradicijskih plovila vratila je gajetu u svoju flotu pod imenom Baba Luce. Ali baba nije baš baba jer plovi živahno kao ludasta tinejđerica pa na regatama ostvaruje dobre rezultate. Nekoliko godina je mlada posada uspješno plovila regatama Šibenskog arhipelaga.

Izvorno je brod sagrađen u Sukošanu 1968. godine. U Jezerima je puno brodova obnovljeno i izgrađeno u desetak godina aktivnosti udruge Južnje strane koja potiče očuvanje pomorske tradicije. Njihov porat izgleda pun mladosti, brodske mladosti, većinom s imenima baba. Iznimka je njihov ponos, Mati Jezerka i još po neka teta. Njihovo trgovanje brodovima širi ideju sažetoj u imenu murterske regate i pojmu Latinsko idro.

Ali tu nije kraj živahnosti ove gajete. Atrakcija regata tradicijskih plovila nagnala je vlasnike sukošanskog škvera da potraže gajetu izgrađenu kod njih u doba intenzivne gradnje drvenih brodova. I našli su! Baba Luce je njihova odabranica. Joso i Ljubo Zrilić, vlasnici brodogradilišta Filipi, vratili su gajetu koju je njihov dida gradio u mjesto nastanka. Nazvali su je po babi Klementini i ponosno plove regatama tradicijskih brodova sjeverne Dalmacije. Sudeći po dobrim rezultatima proteklih godina pred njom je svijetla budućnost.

HOME----BRODOVI

 

© Copyright 2001, 2010, Boško Lučev,--- foton2pixel