o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

Regata za dušu i tilo - Betina 15.8.2011.

 

Konačno sam ulovio priliku prisustvovati regati u Betini. Već mi je postalo neugodno ispričavati se prijateljima betinjanima kako i zašto nisam stigao na njihovu regatu. Kako se Regata za dušu i tilo održava na praznik Velike gospe ili tu negdje razumljive su datumske poteškoće. Samoj regati prethode višednevne priredbe vezane za brodove i more. Priređuju se izložbe, recitali, prikazi opremanja brodova i ... Događanja su organizacijski vezana sa susjednim Murterom kao iskaz prijateljstva. Isto vrijedi i kod murterske regate. Od ranog jutra uzbuđenje i živost vidljiva je na svakom mjestu. Na rivi se dočekuju gosti, brodovi sa svih strana.

Porat pun brodova, a na njima posade i gosti - prava fešta mora i brodova. Brodovi i moreplovci od Raba, Zadra, Preka, Pašmana, Barotula do Hvara, Zlarina, Šepurine, Vodica, Tribunja i Tisnoga. Najbrojniji su domaćini betinjani i murterini. Gužva i živost u portu. Razgovori prijatelja koji se rijetko viđaju pa se s pravom vesele svakom susretu, svakoj regati. Na gornjoj panorami se vidi jedva polovica brodova.

Ubrzo se posade pripremaju za start. Tek smo se našli i prije nego smo se napričali dat je prvi znak najave starta. Sve to ide nekako brzo. Užurbanost je u portu.

Kako je Betina vrlo ugledno brodograditeljsko mjesto za očekivati je i neke posebnosti u tom smislu. Najbolja je pojava novih brodova. Ja sam ih primjetio tri-četiri, a mislim da je bio još jedan ili dva. Ljudi moji novi brodovi se rade. To je kao kada se u obitelji dobije dijete. Središte svijeta i nada za budućnost. Priča koju betinjani i murterini stalno ponavljaju "naš brod živi, on nam treba, mi stalno plovimo, regate su samo usputni društveni događaji " tako dobiva potvrdu. Poseban je događaj kad na novom brodu zaplovi kalafat (brodograditelj). Meštar Ćiro je plovio na Cicibeli; obnovljenom brodu iz 1931 ali to je posebna priča. Tu je prelijepa elegantna gajeta koju je Zec izgradio prije kuće nakon povratka iz Švedske. Pa još i velika gajeta Mati Jezerka okićena zelenilom jer vjerojatno prvi put javno plovi. Španjol s Raba, iako izvan glavnih kategorija uvijek dolazi, a ovaj put s novim brodom. Još je bilo noviteta u gužvi preko pedeset brodova i gomile sudionika i promatrača s kopna i mora.

Više od pedeset posada želi što bolje krenuti jer se u plovidbi do prve bove treba steći dobra pozicija. Gužva je tamo velika pa se može nekom greškom izgubiti vrijeme. Prednost se lako održava, a greška se teško ispravi.

Zbog osrednjeg vjetra planirana ruta je malo skraćena, ali dovoljna za lijepu plovidbu. Posebno je zanimljivo kormilarima novih brodova. Kako brod drži orcu, kako vitar u krmu, kako brzo se okreće i kakav je u odnosu na ostale brodove. Puno je pitanja a odgovori su tu na regati. Na prvoj bovi je velika gužva i tu se gubi ili dobiva prednost. Nekoliko brodova je viralo pred samom bovom koristeći prednost pored nadolazećim brodovima u velikoj gužvi.

Uz takmičare plovi dosta pretećih brodova. Osim organizatora i snimatelja dosta je promatrača. Tu je prelijepi leut izgrađen u Betini s kojega je snimljena većina ovih fotografija pa još jednom zahvaljujem kapetanu.

Nakon prve bove gužva se nešto smanji jer se favoriti odvoje. A poslije slijedećeg okreta već se nazire grupa u kojoj je pobjednik ali je neizvjesnost do same ciljne crte gdje se vode brojni dueli.
Betinjani su priredili veliki događaj. Još preostaje obrada rezultata u okružju fešte.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel