o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
 
BURTIŽ 2008 - pripreme
 
 
Pripreme za regatu traju cijelo ljeto. Napornim treniranjem u svakakvim vremenskim prilikama skiperi žele odgovoriti svim izazovima takmičenja. Suton uoči ovogodišnje bio je predivan obećavajući ljep sutrašnji dan. Mudri skiperi analiziraju vremenske prognoze i procjenjuju što ih sutra očekuje i što im je raditi.
 
Ako je majstor horora (Alfred Hitchcock) proglasio zalaz sunca u Zadru najljepšim na svijetu onda ja mogu bez pretjerivanja reći kako je Šepurinski sutom među najljepšima, ako ne i najljepši u ovom dijelu Europe.

Od jutra se naslućivao veliki događaj.

Poštujući sve sudionike ipak se nestrpljivo iščekivala močna murterska flota.

Nedugo nakon otvaranja mosta u Tisnome pojavila su se jedra kod Tribunja. Idu. Evo ih.

 

Sve ide po planu.

Nakon Tišnjana, Murterina i Betinjana, došli su Tkonjani, Biograđani te s druge strane Zlarinjani i Lučani. Gosti dolaze, fritule i rakija se poslužuju na mulu.

 

Došao je legendarni "Bažokić", čuvena "Kurnatarica" koju smo mogli vidjeti dok se rađala dijelom i na nautičkom sajmu u Zagrebu. Pa onda "VD1" i "MU1" kojima samo ime sve govori. "Abraham" je doplovio na čuđenje mnogih. Da bi stogodišnji brod plovio posada je morala paljati cijelim putem. Marina Betina i Marina Vinici poslali su najjače adute. Lučani su poslali predstavnika u zadnjem trentku pa su kandidati za pristupanje obitelji "Latinsko idro". Nekoliko je "dječjih" posada koje žele ući u društvo "odraslih". Bumba želi opet imati zapažen nastup. Šepurinjani izlaze s najjačim posadama. Žele trofeje ali iznad svega nastoje biti dobri domaćini. Velika predstava je na pomolu.

Drvene ljepotice ubrzo su napunile porat.

Organizacija savršeno funkcionira bez nervoze i nesporazuma. Svi imaju posla. Osmjeh na njihovim licima pokazuje da im ništa nije teško. Takmičari procjenjuju situaciju.

Maja neumorno snima. Ozarena lica, veselje.

Rijetki su koji besposleno uživaju.

Što kuhari voze u karioli još je nepoznanica.

Padne i pokoja bevanda.

U ovakvim prigodama mala mjesta pokažu svoje najljepše lice. Unatoč gužvi ljudi zadrže mirnoću pa se svi poslovi obavljaju bez nervoze i u potpuno prijateljskoj maniri. Nama je to prirodno stanje pa gosti i posjetitelji (ukoliko nisu žitelji sličnog mjesta) budu fascinirani. Zavide nam.

A treba samo malo. Ljubavi i razumijevanja za goruće probleme današnjice.

Davno je bilo doba kada je porat bio pun jedara. Stariji pamte velike gajete namazane crnim blakom u koje je moglo stati desetak ljudi, dva-tri tovara i petnaestak brimena šume.

 

Život uz gajete, lantine i jedra pokazao se poticajnim za ljude. Burtiž je puni pogodak, a prigodna majica više (doslovno) tražila se bez obzira na vrućinu zrelog kasnog ljeta.

    Unatoč vrućini kuhari kraj vatre čekaju svoj nastup.

Potezanje konopa nisam pratio jer sam sudjelovao u akciji kodnog naziva "trilje na gradilje".

Zadnje pripreme i dogovori pred početak Burtiža. Okupljanje posada. Slikavanje. Izlazak brodova na startnu poziciju. Gužva u portu se rješava bez nervoze i problema.

 

Dotad prepuni porat je u nekoliko minuta potpuno opustio.
Rijetko viđena slika.

BURTIŽ 2008
HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel