o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
 
BURTIŽ 2008 - regata
 

Gajete, leuti, kaići veslima ili motorima odlaze na startnu poziciju (neke gajete ne ugrađuju motor kako bi bile konkurentnije pri jedrenju).

 

I publika je tu. Na starom mulu.

Uzbuđenje raste.

Sidra, konopi, idra ...

Čekaju se dogovoreni signali za priprema-pozor-sad. Treba brzo dići sidro, razviti jedro i otploviti rutom Šepurina - Vodice - Tribunj - Kominjica - Šepurina.

Nekoliko signala i utrka je počela. Dotada slab vjetar već nakon par minuta je iznenada puhnuo i dao brodovima neophodnu živost. Burtižavanje kojim se lovi povoljniji vjetar uz najkraći put plovljenja oko punte kako bi se što brže lovila bova kod Vodica. Svi planovi, taktike, znanja i vještine moraju biti upotrebljeni za postići cilj. Biti što bolji u kategoriji.

Kad je počeo burtiž (cik-cak plov uz vjetar) promatrači više nisu razaznavali tko plovi u kojem smjeru. Zar je to bitno?

     

Uzbuđenje je ubrzo otplovilo s gajetama. Naime staza od šepurinske punte, bove ispred Vodica i bove kod Tribunja ne može se vidjeti iz sela. Nakon okreta kod Tribunja opet smo ih mogli pratiti. Prolaskom pored Logoruna i Tijata zainteresirala se publika s mula. Koji je redoslijed. Tko će prvi napraviti okret oko Kominjice.

A u selu događaji idu svojim tokom. Jedna gajeta se vratila zbog kvara na sustavu primjene pogona vjetrom. Vrijedni kuhari pripremaju hranu, a vodiška limena glazba paradira selom svirajući.

Nakon okreta oko Kominjice stvari su izgledale teže nego smo očekivali. Tko ide prema njoj, a tko je okrenuo prema selu nije baš najlakše razaznati. Utrka je postajala sve zanimljivija ulazeći u završnicu.

 

Kuhari su složili drva i čekali i promatrali. I pripremili meso i još malo čekali i promatrali. Zatim su pripremili ribu i još malo čekali i promatrali. Uočili su prve brodove koji od Kominjice punim jedrima jure prema Šepurini. I onda su krenuli uz povik "Evo hi". Birana jela biti će gotovo točno kad pobjednici projure ispred sudaca, smotaju jedra, uplove u porat, vežu se, prime prve čestitke i gromko zapitaju "Ima ča isti".

Uskoro su i prvi brodovi projurili ispred sudaca. Smotali su jedra i uplovili u porat. Vezavši bodove primili su prve čestitare i gromko viknuli "Ima ča isti".

Sa zadimljenog mula vrijedni kuhari ponosno su i još gromkije odgovorili "Ima".

Iako su favoriti vodili cijelo vrijeme redoslijed je bio neizvjestan do samog kraja. Pravi sport.

Ubrzo je pred Šepurinom nastala gužva brodova koji su prolazili ciljnom crtom i vještim zahvatima brzo spremali jedra kako bi mogli ući u porat.

Utrka je gotova. Čestitamo svim sudionicima, a pohvaljujemo pobjednike. Idemo zajednički i s veseljem hvaliti što smo uradili, a usput nešto pojesti, popiti i zapjevati.
BURTIŽ 2008
HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel