o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
 
BURTIŽ 2010 - plovidba
 

Dogovorenim znakom počela je utrka, ustvari počela je plovdba. Raširena jedra pred jednim od najljepšim malih mjesta na Jadranu. Već taj prizor je fešta tradicije, mora i kulture Mediterana. Nepovoljan vjetar na strartu dugo je zadržao brodove blizu kuća. Jedni su krenuli na zapad prema Punti, a drugi južno prema Trstevici nadajući se kako će time stvoriti taktičku prednost.

Teški leuti zadnji su isplovili iz prostora između dva mula. Uz domaći VD998 tu su legendarni Bažokić i Jaruh.

Gonjene maestralom gajete su se razmilile prostorom između Prvića Tijata i Vodica. Izjednačena plovidba najbolje se vidjela na prvoj bovi kod Vodica. Okreti su izvođeni na rubu kontakta među brodovima. Izuzetno uzbudljivo. Sportski duhovi došli su na svoje.

I veliki meštar mediteranskog ugođaja fotograf Ivo Pervan našao je zanimljivih motiva. Njegove riječi pohvale imaju za šepurinjane posebnu vrijednost. Nismo mi jedini na svijetu uvjereni kako je ovo lijepo selo.
Kroz to vrijeme u Šepurini se odvijala drama spašavanja broda. Jedan kaić je ulovio nešto više vjetra i prešao onu tanku granicu između brze plovidbe i potapanja. Ni prvi ni zadnji put, skoro je postalo tradicija. Međutim ta nezgoda podsjetila je kako su ovo brodovi namijenjeni transportu i ribarenju. Ali sportsko jedrene je oživilo masovnu upotrebu tradicionalnih brodova. Drveni ljepotani opet plove našim morem.
Regata je završila izuzetno napeto. Iako težak brod leut se do samog kraja oštro borio s dvije lagane i brze gajete. Pobjedila je tribunjska Dumina, a za njom Mala Matulića iz Biograda tek nekoliko metara ispred murterskog Jaruha. Iza pobjedničke trojke u revijalnom tonu je doplovilo još tridesetak brodova.
Još prije dolaska zadnje grupe brodova na cilj promatrači su zaboravili tko je pobjedio. Redoslijed uopće nije važan. Najvažnija je fešta mora, brodova i jadranske kulture. Svi su se složili da je regata uspješna, a sudionici kako će je dugo pamtiti. Doživljaj je jedinstven osjećaj mora i vjetra.

Burtiž 2010
HOME

© Copyright 2001, 2010, Boško Lučev,--- foton2pixel