o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

Burtiž 26.8.2012.

 

Burtiž je bio ili nije? Koje glupo pitanje! Pa bio je. Održan je i svi su ga vidjeli. Svi oni koji shvaćaju što je Burtiž, što je Latinsko idro i što je tradicijska plovidba. Bili su ljudi, gosti, prijatelji. Marendavalo se i razgovaralo.

Nakon nekoliko dana teške tišine i straha iskazanog pitanjem "oće biti vitra" zapuhalo je već ujutro. Lagano ali dovoljno. Murterini i Betinjani došli su na najbolji mogući način - u velikoj floti pod jedrima. Šepurinjani su sve ostalo pripremili: marendu, brodove, prateće službe, večeru, nagrade. Šime je žurio od Palerma do Montecarla da bi stigao pripremiti Duminu za Šepurinski burtiž. Odličan plasman, uz neke druge čimbenike, plod je te žurbe.

Šepurina čeka.

Slutimo promjenu vremena. Dolazi nevera. Brže nego smo očekivali. U Proversi su dva broda nastradala. U Zadru je 40 čvorova tramuntane. U Biogradu i Pašmanskom kanalu isto tako vjetar divlja. Na Žutu je gužva u marini. Spašavaju brodove. Na Murteru je jaka kiša. Nevera ide brzo.

Užurbano se brodovi pripremaju za dolazak oluje. Brod kaže svome gospodaru:

Ti mene čuvaj od kopna, a ja ću tebe od mora.

U portu se pripremaju brodovi za dolazak oluje. Pretapaju se sidra i dodaju konopi na drugu stranu porta.

 

Na pučini je vjetar već pojačao pa se brodovi sklanjaju.

 

Dva glisera neoprezno su ostala na udaru valova pa ih vlasnici pokušavaju spasiti.

 

Uspjeli su se osloboditi konopa pa sretno i veselo bježe. Bilo je gusto.

 

Glavnina oluje prolazi preko Kaprija. Ovdje je zapuhala jaka tramuntana. Brodovi bježe po moru. Uz veliku rivu dva talijana spašavaju brodove. Ne možemo im pomoći osim moliti svetog Nikolu da im zadrži konope dalje od propelera. Molitve su uspjele pa su sretno odjurili, a trenutak prije smo ih vidjeli kao moguće brodolomce. Treći, šibenski, brod izvukao se nakon nekoliko krvničkih udaraca o rivu. Zadnja je otišla Lirica. U zadnji tren.

U portu je more uznemireno ali ipak sigurno.

 

Kako je naglo došla tako je i prošla. Brodovi su sada mirniji.

 

Teški oblaci uz kamene kuće i drvene brodove pa još suton... Raj za fotografe.
Večera. Bonaca i odmor u zatišju. Sutra će jaka bura pa mnogi već odlaze. Drugi odlaze zbog obaveza. Vidimo se dogodine!

Dumina je zajedrila. Dvije milje od Šepurine do Tribunja. "Burtiž je bio" može shvatiti onaj tko osjeća vrijednost plovidbe te dvije milje. Nije to samo Šime, Damir i ostala posada Dumine nego svako tko kaže "Burtiž je bio". Burtiž je bio za sve koji su došli, a posebne pohvale zaslužuju oni bez motora: Jezerani, Fržopi, Marin na Cicibeli, Šime na Dumini i ostali.

I tko kaže da Burtiž nije održan. Samo oni neupućeni. A prisutni su rekli da je bio na visini dostignutog ugleda. Još jednom moram napomenuti kako Šepurina ima jako lijep suton, a godinama je za Burtiž izuzetan.

Latinsko idro nastavlja sezonu. Čeka nas završni tjedan u Murteru.

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel