o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
10. 9. 2018.

Burtiž - Šepurina 2.9.2018.

 

Već drugu godinu za redom Burtiž u Šepurini se odgađa za nekoliko dana. Ovaj put razlog je najavljeno izuzetno loše vrijeme. Kako je ova regata svoj ugled stekla brigom o sudionicima tako je i ova promjena objašnjena riječima "ne želimo da ikome plovidba bude ružna ili neugodna" što je dobro prihvaćeno kod brojnih posada. Međutim i iduću nedjelju se opet očekivalo loše vrijeme. A što sad? Još jedan tjedan odgoditi!??

Lako je svakome osim onome tko odlučuje. Procjenjeno je da bi se mogao pojaviti jedan period od nekoliko sati dobrog vremena pa je odlučeno da se ide u regatu pa što bude. Noć prije u Šepurini i okolici pala je obilna kiša. Baš u skladu s dobrom i lošom varijantom prognoze. Ujutro na dan regate, putujući prema Vodicama, u visini Vrgorca nailazim na nevrijeme. Jaki vjetar i kiša. Autu kojim sam dolazio potrošnja goriva porasla je s 5 na 17 litara što govori o silini nevremena. Na sreću dosta brzo je prošlo, a bistro nebo i sunce nakon kiše davalo je nadu. U Vodicama me dočekao gliser, a u Šepurini posada spremna isploviti na poziciju za leteći start.

Regata je bila po lijepom sunčanom vremenu i dobrom jugu za laganu plovidbu. Onaj tračak dobrog vremena za sada nas je poslužio. Sudionici, a posebno organizatori ne kriju veselje. U selu je odlična atmosfera uobičajena za Šepurinski burtiž. Plovila se relativno kratka ruta oko velikog kruzera ispred Vodica. Dobra odluka jer je, prema optimističkoj prognozi, jugo oslabilo. Navečer, nekoliko minuta nakon glazbenog programa prolom oblaka. Vrlo jaka kiša potopila je ulice, a sudionike potjerala po okolnim kafićima. Nakon sat vremena sve je stalo, a ljudi izmilili iz skrovitih mjesta. Nitko nije gunđao ili nešto zamjerao, a idućih dana na društvenim mrežama govorilo se o još jednom uspješnom izdanju Burtiža u Šepurini.

Ova regata jedinstvena je po tome što i organizatori i sudionici zaslužuju čestitke i pohvale. Jedni zato jer uvijek nastoje sve napraviti dobro ili tako ispadne unatoč često lošem vremenu, a drugi zato jer vjerno podržavaju ovu manifestaciju. Uz to često bude bude poneka posada koja dolazi vidjeti jednu od najomiljenijih regata Sjeverne Dalmacije. A zašto ona ima takav ugled nije mi baš potpuno jasno. Postoji neka nedokučiva čarolija pa tko otkrije neka dojavi!

Pred nama su Dani latinskog idra u Murteru. Najveća regata tradicijskih brodova na hrvatskoj strani Jadrana. Želimo i njima dobru sreću s vremenom, a prognoze su za sada vrlo povoljne.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel