o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
13. 9. 2022.

Burtiž - Šepurina 21.8.2022.

 

Već davno izrečena ocjena kako tradicijski moreplovci vole doći u Šepurinu još jednom se potvrdila. Murterini i Betinjani su došli bez kalkuliranja. Jezerani i Tišnjani u velikom relativnom broju. Isto tako Krapljani, Srimari i Pašmanci iz Ugrinića. Vjerujem kako nisam nikoga zaboravio navesti. Dakle i za šepurinske prilike dobra posjećenost, a s obzirom na nedavnu koronu velika manifestacija. Konačno!

Lagana bura uz prepuno nebo oblaka znači da se svašta može očekivati. Pred start bura je malo pojačala što je pojačalo živost inače veseloj atmosferi. Slično kao u Zlarinu i u Betini plovila se relativno kratka ruta, a s obzirom na dobar vjetar i vremenski je sve bilo brzo. Majstori nemaju mjesta za grešku jer im slični majstori pušu za vrat odnosno krmu. Oni skloni revijalnoj plovidbi, što bi trebalo biti i glavni cilj ovakve manifestacije, imaju vremena za lijepu opuštenu plovidbu. Ljudi se žele družiti bez razmišljanja o epidemiološkoj distanci, kvaliteti maski i provjetrenosti prostora pa im je kratka plovidba sasvim odgovarala.

Ova plovidba je u praksi dobro pokazala glavne plovidbene taktike. Jedni skiperi žele što bržu plovidbu dok drugi traže najkraću rutu sa što manje viranja. Već nakon nekoliko stotina metara odvojili su se taktičari jednog ili drugog tipa. Neko vrijeme je izgledalo kao da su jedni grubo pogriješili ali se nakon pola sata ispostavilo da su u pravu. I pobijedili su. Taktičarskim stručnjacime vrlo zanimljiv primjer plovidbe jako dobar za analizu.

Prilikom prijave za regatu rekli su mi da kao fotograf ne mogao dobiti majcu. Za nekakvo plovilo iz kojega bi pratio regatu rekli su da nije predviđeno. Za večeru nisam pitao jer je i taj odgovor mogao biti dosta mračan. Problem sam nekako riješio ali ostaje pitanje doista neočekivanog stava iz kojega sam zaključio da organizatori ne mare za fotografijama pa ih nema smisla niti staviti.

     

HOME

** fotografije se mogu pogledati na engleskoj verziji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel