o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

IZLOŽBA: Morbihan - Hrvatska počasni gost

 

Izložba fotografija:
Boško Lučev


TJEDAN ZALJEVA MORBIHAN 2015
HRVATSKA - POČASNI GOST

Francuski institut
Zagreb, 13.7. - 16.8. 2016.

Izložba je organizirana u predvečerje najvećeg praznika Republike Francuske. Idući dan se dogodio u Nici strašan zločin koji je ožalostio sve normalne ljude, a posebno prijatelje francuskog naroda.

Zaljev Morbihan se nalazi u Bretanji na atlantskoj obali Francuske. Jako turističko odredište svoj turistički vrhunac dostiže svake dvije godine tijekom poznate pomorske manifestacije na kojoj se okupi preko tisuću brodova i preko pet tisuća mornara. U svibnju 2015. godine na pomorskoj manifestaciji Tjedan zaljeva Morbihan Hrvatska je bila počasni gost. Svoju pomorsku baštinu predstavila je na nekoliko načina. U malom maritimnom muzeju prikazane su fotografije i makete hrvatskih tradicijskih brodova; bili su izloženi tradicijski ribarski alati i praktično pokazan način njihove izrade, a u malom brodogradilištu djeca iz Vannesa su pod vodstvom hrvatskih instruktora izgradila brodić s kojim su zadnji dan i zaplovili. Hrvatska flota od jedanaest tradicijskih barki dopremljena je u Vannes i sve dane festivala plovila je u društvu više od tisuću ostalih plovila. Kroz tjedan dana snimljen je veliki broj fotografija, a ovim izborom se pokušava predstaviti manifestacija u četiri osnovne grupe: luka Vannes, veliki brodovi, velika parada brodova i hrvatska flota.

AUTOR: Boško Lučev, mag.ing.el.

Baveći se amaterski fotografijom sudjelovao je na mnogim regatama tradicijskih brodova kao sudionik ili promatrač. Svojim fotografijama doprinosi napretku ideje očuvanja pomorske baštine. Plovio je kao član posade legendarnog leuta Bažokić na prvoj obnovljenoj regati Rota palagruzona 2010 godine. Izlagao je fotografije slične tematike u Rovinju, Zagrebu, Portorožu, Hvaru, Betini, Prviću, Zadru, Lovranu, Poljskoj, Vannesu (Morbihan). Urednik je internet portala Burtiž dobro poznatog ljubiteljima pomorske tradicije po reportažama i korisnim informacijama.

Kontakt podaci: bosko.lucev@zg.ht.hr 099 7442757

Sve fotografije snimljene su fotoaparatom
Olympus OM-D M1 pa je Olympus - Hrvatska
sponzorirao njihovu izradu.
Korišteni objektivi:
M.Zuiko 12-50 / 3.5-6.3 EZ
M.Zuiko 9-18 / 4-5.6 ED
Zuiko ED 12-60 / 2.8-4 SWD
Zuiko ED 70-300 / 4-5.6
HOME ----- IZLOŽBE

© Copyright 2001, 2010, Boško Lučev,--- foton2pixel