o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

Zagrebački sajam nautike 2024.

 

Niz godina Zagrebački sajam nautike bio je prvi važan događaj u novoj sezoni. Onda je došla korona i nekoliko teških godina. Sada nastojimo obnoviti dobre običaje. Kako ništa ne ide bez dobrih suradnika mi smo pomoć zatražili od Zagrebačkog velesajma i prema očekivanjima dobili. Isto tako i mi smo ponudili zanimljive sadržaje i dašak Mediterana usred zime. S obzirom na sezonu bure bolje je o Mediteranu razgovarati na zagrebačkoj zimi, toplije je. Jedina jedra na cijelom sajmu nautike su ona na dvije prelijepe male drvene pasare.

Najbolji način za obnovu dobrih običaja je predstavljanje neke novosti jer "život ide dalje". Ovom prigodom to je predstavljanje nove udruge. Udruga iz Malinske na otoku Krku počela je raditi neposredno pred koronu i vrijeme ograničenih aktivnosti iskoristila je za uređenje potrebne infrastrukture. Njihova lokalna značajka je iskorištavanje hrastovog drva. Od njega su radili dva velika proizvoda važna u životu kraj mora, drvene barke i bačve. Vrlo brzo su izgradili multifunkcijski prezentacijski centar na najboljoj poziciji u gradu, a odmah uz njega i odredili dio luke isključivo za tradicijska plovila.

Osim malinjana na sajmu su, već uobičajeno, neretljani imali svoje društvene aktivnosti i predstavljanja, a najvažnije je objava početka gradnje nove generacije lađa. Davno je odlučeno da sve lađe u Maratonu lađa moraju biti jednake. Kako su postojeće dotrajale pristupilo se gradnji novih koje bi trebale služiti 20-30 godina sportske upotrebe.

Kako u toplom prolazu između paviljona 10A i 11A sve odiše tradicijom tako je i tradicija da na svečanom otvorenju zapjeva netko iu organizacije pomorske tradicije. Sestre Neda i Sanja Parmać su porijeklom iz doline Neretve i vrlo rado su se odazvale molbi Udruge lađara Neretve. dašak Mediterana je uvijek veliko osvježenje. Isto tako je u "našem prostoru" u organizaciji Garmin Hrvatska predstavljen film Ivice Kostelića o plovidbi na transatlantskoj regati. Izuzetno zanimljiv i odlično napravljen video uradak nadmašio je sva očekivanja inaće svestranog Ivice Kostelića. I njegova priča je nadopunila film koji vrijedi pogledati. Udruge iz Malinske, Jezera i Komiže pokazale su interes za suradnju i poticanje mladih ljudi pomorskoj kulturi i tradiciji.

U izdvojenom prostoru izložen je dio izložbe koju je udruga Cronaves u suradnji s Ministrastvom vanjskih i europskih poslova osmislila za promidžbu hrvatske pomorske kulture. Izložba je već bila postavljena u Vannesu, Seteu, Trstu, Berlinu...

HOME ----- IZLOŽBE

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel