o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

IZLOŽBA - Zagreb boat show 2013

 

I ove godine je Koordinacija Udruga za očuvanje i revitalizaciju maritimne baštine dobila priliku na Zagrebačkom sajmu nautike prikazati područje svojih aktivnosti.

  • Koordinacija Udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske ribarske i brodograđevne baštine Sjevernog Jadrana izložila je repliku rapske lađe. Taj brod je bio prikazana na Festivalu mora u Brestu prošle godine gdje je izazvao naročitu pozornost. Uz nju će biti postavljena izložba: Hrvatska - Kvarner i Istra u Brestu.
  • Udruga Latinsko idro Murter-Betina predstavila je gajetu u obnovi. Brod je u visokom stupnju obnovljenosti pa je prilika vrlo dobro vidjeti cijelu konstrukciju i načine obnove. Ovo je relativno rijetka prigoda jer je brod sposoban za transport. Na njoj će raditi betinski majstor Ćiro Burtina.
  • Udruga Maraton lađa izložila je standardnu neratvansku lađu kojom se plovi čuveni Maraton lađa Metković - Ploče.
  • Mala škola brodogradnje StolArt izložila je brod koji su izgradila djeca na jednoj od ljetnih akcija kojom se najmlađi uvode u svijet pomorske baštine.
  • Izložba Regate tradicijskih brodova 2012 autora Boška Lučeva prikazuje dio materijala snimljenog na regatama tijekom prošle godine: Rovinj, Ugrinić, Zlarin, Metković, Betina,
    Šepurina, Šibenik i Murter.

Protekla sezona regata tradicijskih plovila bila je, kako i priliči pomorskom životu, vrlo podložna hirovima vremena. Lošeg vremena je bilo na pretek. Neke regate su bile u problemima zbog velikog vjetra i mora, a neke su upale u bonacu. Ali što bi se žalili kad to ne pomaže. Plovimo ako moramo i ako hoćemo. Ovih nekoliko fotografija je podsjetnik na ono što možemo doživjeti ukoliko se uključimo u veliku obitelj ljubitelja pomorske baštine. Pogledajte detaljnije o plovidbama: Rovinj, Ugrinić, Zlarin, Metković, Betina, Šepurina, Šibenik, Murter. Već se veselimo novoj sezoni.

photo exhibition

REGATE TRADICIJSKIH BRODOVA 2012

Zagreb, 13-17 02.2013.
Zagreb boat show
Boško Lučev

Najveće zanimanje bilo je oko broda u obnovi. Stara šest metarska gajeta MU 612 iz 1924 obnavlja se u škveru Ćira Burtine, poznatog betinskog meštra. Brod je dopremljen na sajam i nekoliko dana su obavljani radovi. Posebna je zanimljivost što se mogu vidjeti datalji rastvorene konstrukcije tipične obiteljske gajete betinske gradnje.

Tijekom sajma održan je, sada već uobičajeni, skup na kojem su predstavnici udruga govorili o planovima i zajedničkim akcijama. Unatoč željama još uvijek nam nešto nedostaje za uraditi kvalitativni skok. Znamo da možemo puno bolje i da imamo potencijalno veliku stvar od koje bi moglo imati koristi cijelo društvo, a napose pomorska baština. Za sada nastojimo poboljšati ono što imamo i što znamo pa tako i ovaj nastup na sajmu nautike nadamo se iduće godine napraviti boljim i atraktivnijim. Zahvaljujem u ime organizatora svima koji su dali doprinost ovoj manifestaciji. Isto tako zahvaljujemo Zagrebačkom velesajmu na podršci.

HOME ----- IZLOŽBE

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel