o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

Lantina - Jezera 20.7.2014.

 

Treći puta se sastajemo u Jezerima. Odlično organizirani domaćini još jednom pokazuju svoju sposobnost kojom su stekli vrlo visoki ugled u obitelji Latinskog idra. Jezerska Lantina je postala omiljena regata, a prateće manifestacije se događaju cijeli tjedan. Preko 40 prijavljenih brodova znači odličnu posjećenost i ovu regatu stavlja na treće mjesto po masovnosti u Dalmaciji.

Susreću se prijatelji i vode uobičajeni razgovori: Di si? Kako si? Kako se plovilo i kako će se ploviti? Što se jelo i što će se jesti?

Uz brojne uobičajene posade ima dosta mladih. Fržopi uobičajeno dobro plove, a odlični su mladi na Mačkovom Godulu i škola jedrenja na Kurnatarici.

Prostor na ulasku u porat taman je dovoljan za ovoliko brodova. Gužva je ali se sve odvija uz uobičajenu dalmatinsku nonšalanciju. Vjetar je slab pa nema nabrijanosti za sportsko jedrenje, ali je dovoljan za plovidbu. Ova godina za sada ne ide na ruku tradicijskim moreplovcima.

Puno je ljudi na brodovima što je važno za propagiranje pomorske tradicije kao osnovne ideje ovakvih plovidbi. Isto tako domaćini nastoje omogućiti fotografima povoljne uvjete za snimanje što je za pohvaliti jer bez toga nema dobrih fotografija. Regate prolaze, plasman se zaboravlja, a fotografije ostaju i poneke vrhunske žive desetljećima.
Jezerska Lantina i prateće manifestacije su vrlo vrijedne. Vidimo se dogodine u Jezerima, a do tada na brojnim sličnim regatama tijekom srpnja, kolovoza i rujna.

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel