o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
9. 8. 2018.

Jezera 22.7.2018.

 

Jezerska Lantina još jednom se uspješno jedrila i pokazala u kojem smjeru razvija svoj odnos prema pomorskoj baštini i kulturi. U goste su ove godine pozvali veleposlanicu Republike Francuske u Republici Hrvatskoj.
Zašto?

Odnos Francuske prema pomorskoj baštini, kako svojoj tako i mediteranskoj pa i hrvatskoj je ono što posebno cijenimo. I to su jezerani pokazali ugošćujući gospođu Corinne Meunier i njenog supruga. Uvijek je moguće da ugodan susret preraste u prijateljstvo, a goste je, očekivano od francuza, zanimalo nekoliko morskih specijaliteta spremljenih na lokalni način. Odrezak tune, rižot s kozicama, dagnje na buzaru, jadranska lignja u cijelo, hobotnica s krumpirima, crni rižot, pečene tikvice, svježe pomidore. Isto tako im se svidjela plovidba i cijela svečanost. Kao drugi gosti bilo je jedno društvo Slovenaca okupljeno oko portala www.morjeplovec.net. Već prošle godine su bili na regati i odmah nakon nje započeli pripreme za ovu godinu. Prijateljsko ozračje znači nastavak zajedničke plovidbe i nestrpljivo čekanje iduće Lantine. U tom smislu je zlarinska posada na gajeti Palma dobila posebnu nagradu za doprinos veselju manifestacije.

Druga važna značajka ovogodišnje plovidbe je pojava nekoliko novih brodova. Uz već pokazanu novu gajetu MU 1811 betinskog kalafata Mile Jadrešića zaplovila je i gajeta Prvinka MU 1813 nedavno obnovljena na Ćirovom škveru u Betini. Još je značajna pojava gajete TI 1. Prva tišnjanska gajeta u regati bi mogla značiti i skori početak plovidbe u Tisnome. Iako je to za sada san svi im želimo njegovo ostvarenje, a za pomoć će uvijek biti dobrih ljudi. Ovaj puta se u formaciju regatne plovidbe na kratko uključio i škuner Lirica. Iako na simboličnoj razini ipak lijepa i obečavajuća pojava.

Na kraju i nekoliko riječi o plovidbi. Po vrlo lijepom vjetru start je bio vrlo dinamičan. Borba za bolju poziciju u prvih stotinjak metara teško se zaboravlja. Nakon toga izgledalo je da će biti uobičajeno nadmetanje nekoliko glavnih favorita međutim iznenadna pojava jake morske struje, kurenta, i plimnog vala vidljivog na obali učinila je plovidbu neizvjesnom. Brodovi su naizgled bez razloga ostajali u mjestu i izmjenjivali se u vodstvu do samog kraja. Ovo navodim kao kuriozitet jer na stranicama Burtiža ne govorim puno o takmičarskom dijelu. Plovitdba je glavna. Ploviti se mora.

Sve u svemu Jezerska Lantina je velika regata u općem smislu iako je potpuno lokalna. Vjerujem da će za koju godinu mnogima pokazati koji je smisao i kako se ostvaruje poticanje tradicije i očuvanje baštine.

Vidimo se uskoro u Betini i Šepurini.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel