o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
26. 7. 2019.

Jezera 21.7.2019.

 

Jezerska Lantina kontinuirano napreduje u postizanju strateških ciljeva očuvanja pomorske baštine.

- povečavanje vlastite flote tradicijskih brodova

- privlačenje velikog broja sudionika u plovidbi

- uključenje što većeg broja gostiju na plovidbu

- financijska održivost manifestacije

- predstavljanje Jezera kao istaknute destinacije

Uobičajena je dobra posjeta prijatelja iz susjednih mjesta otoka Murtera i okolice: Krapanj, Šepurina, Srima, Vodice, Tribunj, Pašman... Kako je ovo prva regata ovog kraja u sezoni radost druženja sa starim prijateljima iskazuje se živim razgovorom i pjesmom. Na regati sve više u posadama plove ljudi koji u praksi upoznaju iskustvo jedrenja na klasičnoj gajeti. Sve više gostiju svoj godišnji odmor prilagođava najavljenom datumu održavanja regate. Posebno je značajno rastuće društvo prijatelja iz Slovenije.

Iako je tijekom plovidbe vjetar oslabio bilo ga je dovoljno za najatraktivniji dio, a to je start. Borba za bolju poziciju u prvih stotinjak metara teško se zaboravlja osobito tko je doživi prvi put. Pobjednici su odlično iskoristili vjetar dok ga je bilo dovoljno i projedrili zadanu rutu. Zadnji su stigli skoro dva sata kasnije.

U plovidbi je sudjelovao i prijatelj koji u Pragu organizira manifestaciju Navalis pa nas je pozvao na sudjelovanje iduće godine. Spektakl regate obično začini večernji koncert. Ove godine taj začin je Roko Škugor nova i mlada zvijezda zabavne glazbe mediteranskog melosa.

Druga važna značajka cijelog pokreta znanog kao latinsko idro je obnova i izgradnja tradicijskih plovila, uglavnom gajeta. Mati Jezerka je na ugradnji motora pa nije plovila; Baba Cvita se vratila pod novim imenom; ima još nekoliko novosti koje zbog ostalih događanja nisam pažljivo zapamtio pa ćuo tome uskoro.

Sve u svemu možemo ponoviti riječi od prošle godine: Jezerska Lantina je velika regata u općem smislu iako je potpuno lokalna. Sve više pokazuje vrijednost svog načina očuvanja pomorske baštine.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel