o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
5. 8. 2022.

Lantina, Jezera 24.7.2022.

 

Regata Lantina u Jezerima najbliža je izvornoj ideji očuvanja pomorske baštine i tradicije. Regata je samo povod i skupni naziv za brojna događanja u vezi mora. Priređuju se prikazi tradicijskih običaja i tradicijske gastronomije, druženja s gostima turistima i gostima pomorcima, izložbe, folklorne priredbe, revijalne plovidbe za turiste i još što im padne na pamet ili neki trenutni povod. Zadnja stvar je regata u takmičarskom smislu. Godinama Jezerani grade svoju flotu i pritom trgujući gajetama potpomažu očuvanju drvenog broda. Godinama su Jezerani plovili u goste, godinama su bili izvrsni domaćini i godinama nisu imali niti tražili takmičarske rezultate. Njihov rezultat je bio sve ostalo, a to je najvažniji rezultat. Kada su postigli sve ostalo onda je došao i takmičarski rezultat.

Bakljada prilikom ulaska pobjedničke gajete u cilj znači da su oni vjerovali kako je došlo vrijeme i za to. Posada sastavljena od mladih lavova i iskusnih maačaka donijela je u Jezera prvi trofej u najzahtjevnijoj konkurenciji, u klasi gajeta. Mladi Emilio Lapov Padovan skupio je dobru ekipu i pobjedio doma. Gajeta nema imena ali ima registracijski broj TI183698 koji se sporo pamti, a brzo zaboravlja. Ne volim takve oznake, a volim imena. Dajte ljudi brodu ime. Jedino tako možemo mu slijediti životni put. Vrlo često je to žensko ime jer Dalmatinci u mnogim krajevima kažu "ova brod" ili "ova gajeta", dakle ženski rod.

Treba još reći da je treće mjesto osvojila mlada posada iz Tisna. Prošle godine pokrenuta regata pokazuje da imaju volje i želje za dobrom plovidbom. Prvo postolje bi moglo biti poticaj mladima jer ako njih ne potaknemo nema budućnosti za ovakve i slične manifestacije. Ovo danas smatram za veliki znak optimizma.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel