o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
25. 7. 2023.

Lantina, Jezera 23.7.2023.

 

Regata Lantina u Jezerima održana je po dvanaesti puta. Njihov oporavak aktivnosti nakon epidemije korone bio je vrlo brz i uspješan. Po godinama Dane lantine možemo ubrojiti u manifestacije srednjeg staža. Po sadržaju zaslužuje titulu naprednijih manifestacija orijentiranih na turističku promociju pomorske baštine. Već duži niz godina provode aktivnosti prijateljstva udruge Južnje strane i društva morjeplovci.si pa je tako priređena Slovenska večer u kojoj se očekivao gastro enološki naglasak.

Višednevna vručina je utjecala na sudionike pa je značajan broj posada došao tek pred start znajući da im višesatni boravak na suncu, makar samo kratkotrajno, neće povećati jedriličarski elan. Očekivano veliki broj brodova po laganom vjetru učinio je regatu revijalnom plovidbom osim u dva detalja. Prvi je izlazak iz zavjetrine blizu južne punte Murtera kada su brodovi u plovidbi dalje od obale prvi značajno ubrzali što je uvelike odredilo redoslijed u daljnjem tijeku regate.

Drugi značajan detalj je borba dviju posada za prvu poziciju. Gajete TI183698 s mladim skiperom Emiliom i MU229 s iskusnim Dariom cijelo vrijeme plovile su unutar dvadesetak metara. Svaka greška suparnika značila je promjenu na vodećoj poziciji. Na kraju je dvoboj završio prednošću domaćia Emilia što su organizatori popratili prigodnim pjenušcem. Većina sudionika pristupa plovidbi bez velikih sportskih ambicija. Puno važnije im je ukrcati nekoliko gostiju i pokazati im čaroliju jedrenja. Istovremeno se događaju ovakve velike jeriličarske borbe. Sitna greška posadi znači gubitak pozicije. tu se pokazuje ljepota sporta ali je rijetki uspijevaju vidjeti. Fotografi u pratećim brodovima im moraju ostaviti mir kako ne bi utjecali na plovidbu, a ostali sudionici su samo po sebi daleko. Tek se nešto ponekad uspije uloviti dronom.

Jezerani su i ovaj puta pokazali kako s lakoćom organiziraju zahtijevne priredbe i pritom potpuno ispune očekivanja sudionika. U ovom slučaju to su: vrhunska kuhinja, ugodno druženje i odlična zabava.

Na regati nije bilo sudionika iz pašmanskog kraja. Nedavno poginuli ribar je iz Ugrinića, mjesta blizu Tkona i centra tradicijske plovidbe otoka Pašmana. Uz to on je bio i jedan od pokretača njihove regate pa su njegovi rođaci, prijatelji i kolege u žalosti. I mi žalimo za čovjekom koji je poginuo zbog budale koja ne zna i ne poštuje more i sve sudionike u plovidbi.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel