o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
25. 8. 2016.

Krčka jedra - 15.8.2016.

 

Na zadnji otkucaj sata u podne na blagdan Velike gospe krene jedna od najstarijih regata tradicijskih brodova na Jadranu. 19. Krčka jedra. Po prvi put sam prisustvovao ovoj maritimnoj manifestaciji velikom idejom i ozračjem. Vjetra je bilo dovoljno za atraktivno isplovljavanje malih barki pod zvonikom krčke katedrale. Nažalost velikim brodovima nedovoljno za ozbiljnu plovidbu. Još jednom se kvarnerska izreka kako vjetra imaju ili premalo ili previše pokazala opravdanom. Regatavalo se u tehničkoj borbi za svaku bavu vjetra za svaki okret. Jedan nesavršeni potez znači gubitak pozicije. S krčkih zidina gledao sam nekoliko teških dvoboja.

Odlična organizacija pokazala je kako iduća 20. godišnjica može dati značajan doprinos obilježavanju velikog jubileja. Da podsjetim: uz Krčka jedra uskoro je 20. godišnjica Latinskog idra, Maratona lađa kao i početka projekta Falkuša. Tu dvadesetu godišnjicu trebali bi dostojno obilježiti ma kako to bilo teško ovom narodu nesklonom pametnom dogovaranju. Ali o tome više uskoro u drugoj prigodi. Priložene fotografije su u potpuno sirovom obliku jer sezona regata ne ostavlja vremena za uređenje izabranih fotografija.

Dobro organizirane udruge najprije pospreme barke za transport, a onda se posvete društvenim aktivnostima od kojih su najvažnije susreti uz večeru i prigodne nagrade. Srdačan pozdrav društvima s Kvarnera.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel