o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
 
LATINSKO IDRO 2009 - pripreme i start regate do punte od Tegine
 
Dan regate na Murteru je praznik. Gosti dolaze. Brodovi su pripremljeni. Jedra i konopi se još jednom provjeravaju. Posade se kompletiraju. Traži se slobodno mjesto za još ponekog člana posade. Ploviti se mora u najljepšem smislu te izreke.
Najprije se ujutro sastaju kormilari saznati najvažnije informacije za regatu i prijaviti posade. Željko organizira i prati sve važne poslove ovog događaja. Prijateljsko druženje je od jutra do poslijepodnevne plovidbe.
       
Pred sam start pojavljuje se posada Bažokića. Društvo koje najbolje na Murteru i okolici predstavlja ideju latinskog idra. Svaki njihov korak se posebno prati. I njihov ulazak na ponton je događaj.
Brodovi su grupirani prema kategorijama tako da su najozbiljniji konkurenti blizu jedni drugima na startu. Šepurinjani su pored Bažokića i Jerata. Oštri konkurenti su zajedno u pjesmi.
S druge strane su Floki, Kurnatarica i Šimica. Nešto dalje Dumina, Mala Matulića i ostali. U ovoj kategoriji konkurencija je najjača. Klasičnih gajeta je najviše.

I svi u prijateljskom i veselom raspoloženju jer su dio velike fešte. Profesor Skračić ponosno prati kako napreduju pripreme. On je sa Željkom glavni pokretač ove fešte.

 

Najveća pomorska fešta sjeverne Dalmacije.

 

Iščekivanje . . .

 

 

S T A R T

 
U trenu brodovi jurnu iz Murterskog porta prema punti od Tegine. Gužva i užurbanost. Lovi se malo vitra.

Prvih nekoliko minuta je presudno za loviti bolju poziciju. Zakašnjenje se teško nadoknadi mada ima još nekoliko kritičnih trenutaka u kojima se može popraviti ili izgubiti pozicija.

Latinsko idro 2009
HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel