o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
 
LATINSKO IDRO 2009 - od Radelja do cilja
 
Nakon okreta, pri povratku prema Murteru plovi se kroz tjesnac između Radelja i Malog Prišnjaka širine 130-150 metara. Kako brodovi prolaze uz dva do četri okreta nastala je velika gužva. Svaki manevar je gubitak brzine i vrlo je važno obaviti ga što bolje. Pomoću vesla u plićaku uz sam otok vješto se izvode okreti.
Nakon Radelja plovidba je donekle jednostavnija izuzmemo li prolazak kroz plićine između Murtera i Vinika gdje je nužan poseban oprez.
Pobjednici su pokazali oporavak tradicije jedrenja gajetama na Murteru. Vještinu stiču mlade generacije, a uključuju se na opće veselje i cure i djeca.

Primjetio sam brod na kojem je Tonko u posadu uzeo oca od 92 godine. Tradicija gajete je važna kao i sam život. Međutim posebno je važno što se gosti i prijatelji Murtera aktivno uključuju u ovaj veliki događaj. Mnogi svoje dane odmora ravnaju prema datumima Tjedna latinskog idra.
Pobjednici su poredani uz mul, a onda počinju analize jedrenja i Bažokići opet tradicionalnom pjesmom iskazuju veselje. Georg i Gordan neumorno snimaju.

Na kraju rečenica koju mi je rekao Vedranko kada sam izrazio iznenađenja odličnom hranom za sve sudionike.

"Jednaki je trošak napraviti dobro i loše jelo zato ja radim najbolje moguće"

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel