o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
8. 10. 2018.

Latinsko idro - Murter 30.9.2018.

 

Latinsko idro u Murteru i ove je godine najveći događaj u svijetu pomorske tradicije. Jubilej 20 godina aktivnosti udruge Latinsko idro obilježava se od Male gospe početkom rujna. Vrlo bogatim programom obuhvaćeni su mnogi aspekti ciljeva udruge. Murterski godišnjaka posvećen je Latinskom idru, Svečana sjednica Udruge, Dan općine, Malo latinsko idro, tradicijski "happening" Kod moje babe, zatvaranje izložbe "Bažokić", koncerti, marende... U prigodama okruglih godina slavljenici zahvaljuju svima koji su im pomagali. Tako su i meni, kao i mnogima drugima, iskazali zahvalnost za doprinos ciljevima Udruge i pomoć u očuvanju pomorske tradicije.

Najveći i najpoznatiji događaj ipak je regata. Ukupna ocjena manifestacije često se svede, potpuno nepravedno, na ocjenu završne regate. A ona je ove godine bila vrlo uspješna što najviše ovisi o vremenskim prilikama. Odličan vjetar dobro je potjerao brodove tako da je glavnina sudionika otplovila zadanu rutu za manje od dva sata. Nakon vrlo dinamičnog starta uspostavio se poredak favorita koji je skoro bez promjene ostao do kraja što znači da nisu radili greške. Ključna za ukupno vrijeme plovidbe bila je brzina prolaska kroz tjesnac kod Radelja.

Od događaja bih izdvojio dva za mene kao i za većinu posjetitelja izuzetna. Prvi je izložba fotografija BAŽOKIĆ posvećena brodu, gospodaru i posadi. Otvorena je početkom kolovoza, a zatvorena nakon regate. S ponosom ističem kako sam nekoliko puta bio član njihove posade. Osim dobrih fotografija ističe se uređenjem ambijenta. Tlo je po ideji arhitekta Nikole Bašića posuto lišćem lovora i mrte koji su danima zračili mirise Mediterana.

Drugi je izdvojeni događaj večera pod nazivom Kod moje babe. Na rivi je uređen ambijent kao "u kužini", "u konobi", "u dvoru", "oko komina". Postavljeni su stolovi i katrige, napravljena ognjišta na kojima se kuhala čičvarda i brudeti, pekla riba, barili puževi. Ljudi su sjedili ili obilazili oko stolova i jeli, pjevali, razgovarali. Do duboko u noć.

Kako je vrijeme ima značajan utjecaj na uspjeh ovakvih manifestacija morao bih i o tome koju riječ. Cijelo ljeto možemo opisati kao vrlo vruće uz crvene i narančaste alarme. U proljeće je bio manjak bure. Međutim, od kraja svibnja za mnoge vikende se najavljivalo, a često i obistinilo, loše vrijeme. Sjetimo se potopljenih barki na Kvarneru odgođenih regata i bure koja je onemogućila dolazak brodova. Pa slomljenih jarbola i lantina, poparanih jedara. Tako je i na Murteru dan uoči regate puhala jaka bura i zabrinula organizatore ali je za regatu bio lijepi maestral.

Po toj buri su doplovili prijatelji iz Hvara i Vrboske dok su neki nažalost odustali. Rano ujutro nakon regate otplovili su nazad jer zove jugo i kišu. Oni su junaci regate kao i svi koji dolaze iz daljine čineći ovaj događaj središnjom svečanošću mora i mornara cijelog Jadrana.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel