o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
28. 10. 2019.

LATINSKO IDRO - Murter 29.9.2019.

 

Govoriti o Latinskom idru, a ne spomenuti Željka Jerata još dugo vremena neće biti moguće. Onog žalosnog dana prije skoro pola godine kada smo se našli u Murteru jedni drugima smo obećavali kako ćemo uraditi sve da ove godine Latinsko idro bude uspješno. Tako smo željeli iskazati poštovanje prema njemu. Naše obećanje nebi bilo dovoljno da njegovi nasljednici u Udruzi nisu odlučili isto. Prihvatili su se posla koji se činio nemogućim. Prvi razgovori kroz sezonu regata pokazivali su njihovu nepokolebljivu odlučnost. Prva objava programa pokazala je velike ambicije. Sve do tada najavljeno i obećano su ispunjavali što je jako dobar znak. Svi koji su mogli, bar mi tako izgleda, uradili su što se od njih tražilo, pa i više.

U završnici Dana latinskog idra u petak priređena je večer kod moje babe slična prošlogodišnjem hitu među novim programima. Na staroj rivi u Murteru instalirana je kužina. Stolovi, katrige, banci, gražiole smokav, brudeti od sušene ribe, komoštre, komini, teće, ljudi, pjesme, razgovori slavljenje mora i radost života. Uz njih na trabakulu Branimir klapa Bunari je pjevala. Nešto neopisivo jer se ništa nije posebno događalo. Samo život kakav je nekad bio u središtu kuće, u kužini.

Uobičajena poslijepodnevna plovidba u Betinu i zajednička večera pristiglih sudionika i gostiju prigoda je za razgovor o planovima, idejama i inicijativama. Sjećamo se proteklih regata latinskog idra u nadi da će biti dovoljno vjetra barem za atrakciju starta jer prognoza govori o slabom vjetru.
U subotu ujutro priređeno je sjećanje na čovjeka koji je svojom energijom i vizijom izgradio Latinsko idro u najveću manifestaciju pomorske tradicije dobro poznatu i izvan granica Hrvatske. Željko Jerat još će godinama biti tema sjećanja i poticaj nasljednicima da rade na očuvanju pomorske baštine i slavljenju pomorske tradicije. Negdje u budućnosti priča će postati legenda, a on izmišljeni lik koji personificira latinsko idro kao pokret.
U nedjelju je sve užurbano u pripremama za 22. Latinsko idro. Na sreću prognoza nije baš točna i za start je puhnuo dobar vjetar za lijepu plovidbu. Plovila se puna planirana ruta do plićine kod Male Arte, a gužva na okretu dala je potrebnu adrenalinsku završnicu. U svojim odvojenim svjetovima na istom plovnom polju i u isto vrijeme borili su se favoriti, plovili turisti u prepunim brodovima i entuzijasti savladavali dobar vjetar.
U velikom broju plovila gubi se pojedinac, ali... U velikom broju plovila gube se veliki i moćni jednako kao i oni maleni i svaka posada postaje svjestan svoje jedinstvenosti i svojeg doprinosa zajedničkoj ideji i želji i zajedničkoj nadi u uspješno očuvanje naše pomorske tradicije. Za sada uspijevamo i mislimo kako svi skupa napredujemo, a to nas ispunjava ponosom.
Latinsko idro je najtežu godinu uspješno prošlo. Došli su prijatelji sa svih strana. Zaplovilo je 83 broda. U sjeni velikog Željka Jerata ostvareni su po broju sudionika i obujmu programa najveći Dani latinskog idra. Pokazalo se da manifestacija ima čvrste korijene i budućnost. Baš kako bi Željko želio.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel