o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
 
MORBIHAN 2015 - Svečana parada
 
Nakon dvodnevnog putovanja autobusom na sam dan otvaranja manifestacije trebalo je posložiti šator nazvan Hrvatski pomorski muzej. Uz jedanaest brodova i jednu graditeljsku radionicu naš je šator u cijelosti posvećen moru: makete brodova, gropovi u boci, ribarski alati, ribarska radionica, neretvanska trupica i izložba fotografija Hrvatski tradicijski brodovi. Za nekoliko sati svi su izlošci uz puno improvizacije i priručnih rješenja uspješno posloženi.

Hrvatski pomorski muzej sačinjavali su:

* Velimir Lojpur, Split, vrlo lijepe makete naših brodova: trabakul, bracera, falkuša, leut ...
* Damir Višić, Split, čudesni gropovi vezani u boci
* stari alati iz ribarskog muzeja u Vrboskoj
* Damir Karuza Kalambera, Vis, ribarska radionica: ribanje i ribarsko prigovaranje
* Udruga lađara, Metković, neretvanska trupica
* Boško Lučev, Zagreb, Hrvatski tradicijski brodovi, izložba fotografija

Jednog dana u muzej je došla majka s dječakom. On je tražio da mu kupi sitni brodić načinjen od školjke. Međutim ona je objasnila da je dva eura puno za nju. Niti nakon nekoliko pokušaja nije uspio. Cijeli događaj primjetio je naš modelar Vele i poklonio brodić presretnom dječaku. Isti dan popodne majka se vratila s djetetom i donijeli brodić koji je dječak napravio od sipine kosti i poklonio ga Veli. Sada je i Vele osjetio radost iskrenog poklona.
Naš šator u centru sela, uz kuhinju, bio je u središtu kopnenih zbivanja.
Prvi dan svečana parada plovila je zaljevom od ulazne luke Port Navalo do svojih odredišta u 16 gradova zaljeva Morbihan. Prva atrakcija su veliki jedrenjaci, a nakon toga se primjećuje stotine i stotine malih plovila. S jedne strane tjesnaca moćni je Atlantik, a s druge malo i na prvi pogled sigurno more s 42 otoka i brojnim pličacima, sprudovima i jakim strujama u doba izmjene plime i oseke. Posebno je jaka struja na ulazu pa slabiji brodovi vrlo teško prolaze.
U mnoštvu od nekoliko stotina brodova lako se uoči naše kockasto jedro na betinskoj gajeti Salvia uz koju su i ostali naši brodovi.
Idućih šest dana prostorom između izložbenih šatora, hrvatskog restorana i središnje pozornice, a u neposrednoj blizini naše flote u luci Vannes vladalo je ozračje dalmatinskog sela.

Tjedan zaljeva Morbihan 2015
HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel