o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
 
MORBIHAN 2015 - Velika parada
 

Vrijeme tijekom tjedna Francuzi su ocijenili vrlo lijepim. Promjenjivo sunčano sve dane uz nekoliko pljuskova na Hrvatski dan i pretežno oblačno, gotovo pred kišu, na dan Velike parade. Kada prođu, ovakvi veliki događaji, nekako su upečatljiviji ako je malo grublje vrijeme. Vjetar, valovi i oblaci dobro dopunjuju fotografiju.

Ispred luke Port Navalo za Veliku paradup ripremalo se skoro dvije tisuće brodova. Od velikih jedrenjaka, nacionalnih ponosa Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Nizozemske do jedrilica svih veličina, od optimista do mega jedxrilica, i veslačkih čamaca svih veličina. Vrijeme pred kišu, ogroman broj plovila na sve strane i vrlo jake morske struje nagovještavaju vrlo zanimljivo događanje.

Isti onaj ponos naših pomoraca kakav iskazuju ploveći na stotinjak brodova murterskih regata ili desetak gajeta vrgadskih veslača ili nekoliko brodova na putu za Palagružu osjetio sam i kod svakoga od nekoliko tisuća u zaljevu Morbihan. Sve su to slični ljudi ponosni što se znaju nositi s morem. Poštuju njegovu moć i prkose svojom vještinom.

Desetak malih brodova velikog ugleda iz daleke Hrvatske pridružilo se mnoštvu jednakih. Uzduž nekoliko desetaka kilometara obale promatraju deseci tisuća promatrača. Iskazuju divljenje mornarima i poštovanje moru.

Veliki jedrenjaci privuku pozornost, a more barki im se pridruži. Na uskom ulazu u zaljev izmjena plime i oseke stvara vrlo snažne morske struje što uvjetuju plovidbu. Kud pogled seže vide se brodice. Veslaju, jedre, prepuštaju se struji ili plove nasuprot nje.
Među tisućama plovila, a prijavljeno ih je preko 1300 i još nekoliko stotina prigodno samo na današnjoj plodbi, nekakvim čudom uvijek primijetimo naše. Malo kockasto jedro na lantini, a u blizini i ostale gajete, leuti, batana i kondura.
Prizor se stalno mijenja. Iz mase izranjaju veliki jedrenjaci. I one najveće, duge oko 50m, teško je pronaći. Vesela društva jedre ili veslaju. U nekim trenucima vidim prizore iz knjiga o povijesti umjetnosti. U kadar ulazi antička kondura pa povjesna jedrilica pobjednica na America's Cup kao prelazak sa pomorskog dizajna na tehnološki dizajn takmičarskih brodova. Jake morske struje na plićim predjelima izazivaju komešanje mora koje na fotografijama izgleda opakije nego u stvarnosti. Fotografski gledano: idealno.
Plovidba nas vodi u zaljev pa u dvokilometarski rukavac pred kojim je brana kako velike plime nebi pravile probleme u luci Vannes. U toj smo luci proteklih nekolikom dana uživali svu čast posebnih gostiju koju su nam iskazali Francuzi. Namrgođeni oblaci su se razišli, kiša je odustala, a uobičajeno veselje pomoraca u luci dočekalo je sunce i završna druženja.
Uz pjesmu hranu i piće noć smo dočekali vječnim pitanjem zašto mi ne možemo prirediti nešto što obuhvaća više ljudi, više udruga, više mjesta, više organizacija. Što nas to sprječava uraditi korak više u organizaciji. Hoće li generacija koja je iznjedrila obnovu pomorske tradicije stvoriti veliki "proizvod" i ostaviti ga mlađima ili će pokleknuti i nestati pred političkim pragmatizmom koji ne podržava "nepolitičke" troškove.

Tjedan zaljeva Morbihan 2015
HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel