o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
 
ROTA PALAGRUZONA 2010 - polazak iz Murtra
 

Za polazak u nedjelju 20.6. vremenske prilike nisu bile baš idealne. Nakon dužeg perioda lošeg i vrlo promjenljivog vremena najavljuje se pogoršanja vremena uz jako jugo i olujnu buru. Ujutro radio javlja: jugo u opadanju, očekuje se olujna bura. Popodne je otežan promet na Svetom Roku. Situacija zahtijeva maksimalni oprez uz stalnu ocjenu stanja i prilagodbu. A na moru još je dosta valova s juga. Čekamo, čekamo pa odlučujemo: isplovljavamo poslijepodne i ciljamo dizanje mosta u Tisnome čime izbjegavamo obilazak Murtera i skraćujemo izlazak na otvoreno more, a onda prema procjeni idemo što više na jug. Primošten, Rogoznica, Drvenik?

Mala skupina brodova krenula je oko 16 sati. Uz tri murtersko betinska flotilu je pojačao riječki leut Šajeta. Četiri predivna drvena broda krenula su na put od 65 milja do Hvara. Riječani su već skupili 100 milja iza svoje krme.

Marenda pred odlazak uključuje praćenje radija, interneta, lučkog kapetana i gledanje u nebo. Međutim visoka plima pokazuje snagu juga.

Jaruh, Bažokić, Kurnatarica i Šajeta pred mostom u Tisnome izazivaju pozornost turista i domaćih. Tako nešto vidi se samo na regatama tradicijskih brodova. U pet sati prolazimo tjesnac i plovimo na jug prema Primoštenu i Rogoznici ovisno o prilikama. Još ima mora od juga ali nije ništa posebno.

Kako prolazimo milje tako iz daljine počinje sijevanje. Najprije s kopna, pa sjevera, pa juga, pa zmorca. Sijeva sa svih strana. Bure još nema pa pokušavamo otploviti što dalje. U mraku prolazimo puntu Ražnja i ako vrijeme dozvoli lovimo Drvenik ili Vinišće. Oko 10 sati noću ulovio nas je jaki pljusak ali bez vjetra pa lako podnosimo plovidbu i odlučujemo se noćiti u Vinišću. Dobra odluka jer tu noć nije bilo slobodnog veza u Drveniku.

Kod Zmajana (Oruta) presreće nas Kraljica mora i pozdravlja znajući kamo smo se uputili.

 

Sutradan oko 10:30 krećemo prema Šolti očekujući najavljenu buru pa plovimo s donje strane prema Hvaru. Ako ranije krenemo računamo sat dva kiše za sat dva bure što nam se čini povoljna trgovina.

Međutim umjesto očekivane bure ispod Šolte nas dočekuju valovi 2-3m mrtvog mora od noćašnje pulentade. Kiša, oblaci i sunce stalno se izmjenjuju. Odlično za fotografiranje.

Pred puntom Pelegrina valovi su najveći, a oblaci se razilaze. Ipak smo blizu sunčanoga Hvara, a danas je prvi dan ljeta.

 

Nekoliko sati tumbanja i ulazimo u Hvarsku luku oko četiri sata popodne. Hvarski Mandrač je oslobođen za nas pa se do večeri skuplja desetak brodova.

Opsjedaju nas turisti jer ovakva slika dugo nije viđena.
Navečer je predstavljanje svih brodova i svečana večera u čast pristiglih posada Rote Palagruzone. Nalaze se stari prijatelji, a i profesor Skračić je došao ohrabriti murtersko betinske posade.

Propozicije zahtijevaju svu sigurnosnu opremu koju još nemamo pa kapetani vijećaju što učiniti.

Sutra počinje.

Rota palagruzona 2010
HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel