o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
 
ROTA PALAGRUZONA 2010 - Hvar - Vis
 

Prva etapa Rote Palagruzone plovidba je od Hvara do Visa. Pripremanje brodova za plovidbu događaj je kakvoga Hvar i njegovi gosti nisu vidjeli već dugi niz godina. Atrakcija je privukla brojne gledatelje. Na pučini je jaka tremuntana podigla 2-3m valova pa se očekuje oštro jedrenje. Dosta je vjetra i mora pa se startna crta pomiče do Velikog Vodnjaka kako bi se izbjegla prometna gužva ispred luke.

Limena glazba pokazuje pozornost lokalnog puka, a fotografi i pozornost medija.

Aktivnosti na brodovima privukle su brojne gledatelje što pokazuje ispravnost odluke o ranom terminu regate. Da su gledatelji mogli vidjeti i samu plovidbu atrakcija bi izazvala pozornost i dalje od Hvara i Visa.

Očekujući vrijeme starta pomorci posjećuju prijatelje na prisutnim brodovima uz vječne teme: brodovi i more.
Najavljen je start.
Metež.
Uzbuđenje raste među svim posadama. Nema vremena za razmišljanje o vremenu. Brze pripreme i isplovljavanje.

Bažokić, Kurnatarica, falkuša.

Najljepši tradicijski brodovi našeg Jadrana isplovljavaju prema Paklenim otocima.

U zavjetrini Velog Vodnjaka posade očekuju objavu startnog vremena. Gase se motori i pripremaju jedra. Zbog velikih valova teško se primjećuje brod regatnog odbora, a bova još teže.

Start. Počela je Rota Palagruzona. Prva etapa prve regate. Najspretnije posade iskoristile su dobar vjetar i silovito jurnule. Jaruh je krenuo punim jedrima bez kraćenja, a za njim falkuše i ostali.
Bente Dorte voli ovako jak vjetar za dobru plovidbu.
Kurnatarica se teško bori s visokim valovima ali napreduje i dobro se drži s favoriziranim falkušama.
Veliki brodovi dobro podnose teško more prateći vrlo brzu plovidbu.

Dumina je zagrabila mora pa teško plovi, RG... je sa vesala prešao na motor, ali napreduje po izuzetno nepovoljnom moru. Hvarani i korčulani iako lokalni na ovom prostoru teško se bore s morem. Veliki valovi tjeraju posade na krajnji oprez. Sada se najbolje shvaća ona izreka "ploviti se mora..."

Falkuše Comeza Lisboa i Mikula dobro plove ali ne uspijevaju sustići murterski Jaruh. Odluka "skraćena jedra ili ne" možda odredi pobjednika. Raspored je vrlo teško međusobno pratiti jer se brodovi pojavljuju i nestaju u velikim valovima.
Kao član posade leuta Bažokić sudjelovao sam u plovidbi i usput snimao. Vidio sam samo svoju okolicu. Na moju sreću plovio sam s iskusnim mornarima, Ivom i Perom, pa sam dijelio njihovu sigurnost i hrabroste na, za mene, dosta opakom moru.
Pobjeda posade Željka Jerata na Jaruhu veselje je i ostalim murtersko betinskim posadama. Konačna razlika od 35 sekundi među prva dva broda završnicu je učinila izuzeto napetom i neizvjesnom do kraja. Da je ovo, kad bi ono, ako ovako i ako onako beskonačne su diskusije.
Tu večer se detaljno analizirala plovidba nama nedovoljno poznatim morem i izvlačile pouke i savjeti kao priprema za predstojeće dvije etape. Moje društvo, Murterini i Betinjani, sve odreda izuzetno dobri ljudi i vrsni pomorci na ovim slikama izgledaju kao vrh organizacije koja planira istjerati UN sa Balkana.

Rota palagruzona 2010
HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel