o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
7. 6. 2024.
RAB 11.5.2024.
 
Brojne izreke i pouke o moru na jednostavan način opisuju moć mora, opasnost plovidbe i nesalomljivost pomorskog duha. Jedna od njih kaže da na moru nema predaje. Ne možete stati, morate ploviti i ići dalje. U vrijeme korone sve je stalo, svi su čekali što će se dogoditi i u kojem smjeru je razumno ići. Nekoliko udruga za promidžbu i očuvanje pomorske baštine upravo je u to vrijeme pokrenulo aktivnosti. Tri, za koje znam (Tisno, Malinska, Rab), ustrajale su u to gluho vrijeme i nakon prolaska neposredne opasnosti krenule s aktivnostima. Sve porođajne muke prošli su u tišini i pojavili se kao zrele organizacije.

Udruga pomorskih kapetana otoka Raba sa stoljetnom pomorskom tradicijom odlučila se na proljetnu organizaciju regate na vesla i regate na jedra. Potez u maniri mnogih mediteranskih festivala mora. Hrabro što i priliči pomorskim profesionalcima. Kad zamislim rapsku luku u srpnju ili kolovozu shvatim da je ovo vrlo razumno rješenje. Za udrugu takvog ugleda koja organizira ovu manifestaciju za očekivati je i neki posebni prostor. I zaista, jedan od najatraktivnijih prostora na otoku Rabu središte je aktivnosti.

Brojni sudionici su došli večer prije regate. Veselje je ponovo vidjeti prijatelje i kolege pa uz dobru hranu i poneku čašicu razgovarati o novim idejama. S obzirom na dobru hranu i kulinarske teme bile su aktualne. Iduće jutro najprije se vozila veslačka regata. Pregledavajući fotografije primijetio sam jednu zanimljivost. Na drugoj fotografije pored barki može se primijetiti dupinova peraja. Tih dana se širila priča o jednom dupinu kojega zanimaju ljudske aktivnosti na moru. Što to znači laicima je teško dokučiti ali vidjeti ga svakako je doživljaj.

Jedrenje je predviđeno u dva sata poslijepodne. Dvanaest barki bilo je dosta raštrkano pred ulazom u rapsku luku da bi se nekoliko sekundi pred start kao čudom svi našli na pravom mjestu. Tipična plovidba na svim sličnim regatama. Favoriti odjure i slabo su praćeni jer pozornost privuče prva skupina barki. Nakon jednog sata plovidbe barke su počele ulaziti u cilj i opet je najveća pozornost bila na grupi koja se borila za bolji plasman. Nekoliko ih je u cilj ušlo unutar jedne minute. Nakon takmičarskog dijela plovidbe još su jedan sat posade uživale jedriti po lijepom i vrlo promjenjivom vjetru. Pozadina barkama je poznati rapski veliki zvonik s još tri manja.

Ukupni dojam cijele manifestacije vrlo je pozitivan. Kako sam prvi put na Rabu posebno me se dojmila Gornja ulica i brojni prostori pogodni za druženja. U novu sezonu ulazimo radosni što budi optimizam.

Planiram za koji dan postaviti nešto fotografija s podjele nagrada i priznanja.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel