o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

Regata batana - Rovinj 10.6.2012.

 

Rovinjska regata je najveće okupljenje tradicijskih brodova na jedra zapadne obale Istre. Zbog uobičajenog gostoprimstva ljubitelji tradicijskog jedrenja vrlo rado dolaze i iz susjednih zemalja.

Vrijeme je ove godine dozvolilo dolazak brojnih posada. Mirna večer prije regate nije ukazivala na jugo iako su ga meteorolozi najavljivali.
Jugo je. Od jutra se brodovi pripremaju i provjeravaju svi vezovi. More je dosta valovito. "Pol oriha" simpatično i svugdje primjećeno plovilo sa Visa zadaje dosta muke svojoj malobrojnoj ali jakoj posadi. Kako ploviti kad jugo na prvoj bovi stvara prevelike valove.

Izlazak na more i start regate. Kako i priliči tradicijskoj regati brodovi su po veličini i stilu vrlo vrlo šaroliki ali svi imaju želju ploviti. Došli su Talijani. Nešto je novih, ali ima i brodova koji dolaze dugi niz godina. I Slovenci su opet došli u velikom broju. Veseli nas oporavak Starog Mačka. S Kvarnera dolazi sve više brodova svjedočeći o zamahu pokreta za očuvanja pomorske tradicije. Ljudi vrijedno rade pa su rezultati vidljivi.

Uskoro smo shvatili kako će po visokim valovima plovidba biti vrlo zahtjevna. Manji brodovi isčezavaju u dolini između dva vala pa se samo po jedru vidi da su još na površini. Opasnost mora potiče adrenalin pa mala regata nastaje pomorska avantura.

Manji brodovi vještom plovidbom konkuriraju velikima kojima odgovara jači vjetar.
Cijelo regatno polje se nalazi oko grada pa se uz laganu šetnju može pratiti gotovo cijela plovidba.

Pod kućama rovinjskog poluotoka šareno društvo raznolikih brodova gostima grada prikazuje vrlo atraktivnu sliku boreći se s velikim valovima. Osim očuvanja tradicijskih brodova i vještina upravljanja njima vrlo je značajna i slika koju posjetitelji grada vide, a uz ovakve uvjete plovidbe i dobro zapamte.

U nekim trenutcima prizori su me podsjetili na legendarnu prvu Rotu palagruzonu 2010.
Plovidba uz ovakve uvjete vrlo često je na granici prevrtanja ali svi se dobro nose.
Na gornjoj seriji fotografija je trenutak kad je Lovranski guc vješto izbjegao prevrtanje.
Svi sudionici su uspješno završili regatu. Nakon plovidbe u teškim uvjetima najbolje se pamte događaji. Tako će i ova najvjerojatnije ostati u dobrom i dugom sjećanju.

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel