o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
ESCALE a SETE
 
JUGO  

Još u vrijeme priprema za put naslućivali smo mogućnost lošeg vremena. Malo kiše, malo vjetra, malo više sunca. Proljeće na Mediteranu. Velika parada brodova, planirana za prvi dan, pred polazak je otkazana zbog očekivanog lošeg vremena. Po oblačnom vremenu postavljamo izložbu i izloške u šatore, barke i falkušu pred šatore, a drugu falkušu u more. Navečer je otkazana svečanost otvorenja festivala iz "sigurnosnih razloga", a pristup luci zabranjen. Iduće jutro "sigurnosni razlozi" postaju sve jasniji iako je zrak prepun morske pjene, prašine i soli. 50 čvorova juga na otvorenom moru, a 35 čvorova pred lukom diglo je preko 5-6m valova, pobacalo sve što nije dobro učvršćeno i otežalo promet na djelovima ceste uz more.

Lukobran dužine 2km visine 7-10m i širine 40m zaštitio je luku od udaraca valova. Sve ostalo smo morali trpjeti. A onda je došla kiša. Jaki pljuskovi natjerali su svakog da se skloni i čeka njen prolazak. Razbacana oprema, potrgani kišobrani.

HRVATSKI DAN  

Nakon žestokog juga Hrvatski dan se odvijao po vrlo lijepom vremenu. Splet okolnosti doveo je do toga da je prva formalna manifestacija s uglednim gostima i vodećim ljudima festivala bila upravo u našem festivalskom selu. Svi programski zaostatci prvog dana i bogatstvo sadržaja drugog dana stisnulo se u to prijepodne. Gradom su marširale grupe s ratničkim i mornarskim glazbenim programima, brodovi su vijorili zastave sušeći od jučerašnjih pljuskova, tri ratna broda su prikazivala kako je mučno mogla izgledati bitka u kojoj svaki dašak vjetra može pomoći ostvariti bolji položaj za pucati topovima prema suparniku. Mornari su objašnjavali ulogu svojih brodova u životu njih i njihovih predata. Tu se falkuša pokazala zanimljiva slušačima u odnosu na velike jedrenjake i duge redove za posjetu njima. Ipak su najveću pozornost privlačile poslužene delicije. Pršut, panceta, slane srdele i inćuni, kulenove seke, kuleni, gulaši, šurlice, sirevi, kapare, kapulice, ljutike, masline, pogače, kapule...

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel