o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

Đir po konalu - Ugrinić 8.7.2012.

 

Mirno jutro, u selu lavež. Na čvoru crne smrče cvrčci neumorno cvrče. Dvije gajete jedva se ljuljuškaju na tihom moru. Vrućina je umirila i brodove i ljude. Gotovo idilično jutro razbija zvuk približavanja brojnih brodskih motora. Dolaze na regatu.

Najbrojnija je grupa Murtersko - Betinske udruge Latinsko idro, a došli su i Tribunjci, Jezerani, Biograđani, Pašmanci. Susreću se prijatelji, razgledavaju brodovi i priprema marenda. Svi žele podržati pokret koji se pod nazivom latinsko idro već petnaestak godina širi Jadranom, a posebno Dalmacijom. Kvarner i Istra rade slične manifestacije pa nam često dolaze u goste.
Svako selo, svaki zanesenjak i svaki zaljubljenik mora mašta o regati tradicijskih brodova. Doživjeti, gledati, sudjelovati.

Uz pomoć i podršku prijatelja u Pašmanskom kanalu već se godinama održavaju ragate tradicijskih brodova. Iz godine u godinu okuplja sve više sudionika i ima dobru perspektivu postati dio turističke ponude. Zamislite plovidbu oko brojnih otočića Pašmanskog kanala pa još malo nadmetanja. Ali, start se bliži.

Regata je uspješno završila. Brodovi se pramcem privezuju za rivu i analizira se plovidba. Zbog velike dužine Ugljana i Pašmana morske struje su jake uz brojna iznenađenja. Čovjek stekne dojam kako ponegdje teku skroz oko otočića. Vrlo zanimljiva tema za diskusiju na prigodnoj fešti.

Pašmanski kanal je dobro mjesto za plovidbu. Ova regata napreduje pa ljudi rado dolaze. I sada kada imaju, kako bankari kažu: proizvod, moraju složno djelovati i suzbiti razmirice jer sav trud postaje besmislen. Grijeh je ne ploviti ovako dobrim područjem. Za kraj evo jedna snimka objavljena na Youtube.

Za kraj evo dvije snimke objavljene na Youtube.

Vidimo se dogodine na Pašmanu, a do tada nas čeka Zlarin, Prvić, Betina, Murter, Neretva, Fažana, Krk, Nerezine...

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel