o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
 
veslačka regata na Vrgadi 25.6.2009.
 
Slučajno i spletom sretnih okolnosti prisustvovao sam veslačkoj regati na Vrgadi. Kasneći u polasku došli smo taman na sam kraj marende. Pečene srdele. U selu praznička atmosfera. Uz Branislava Mađerića s Pašmana iz Družine od kanala i naših nekoliko brodova iz Betine i Murtera utrka neće biti samo lokalna.
Proljetna plovidba na najljepšem brodu na Jadranu (betinska Kurnatarica) istinski je doživljaj i veselje. Kako nema svoj motor potegnut će nas Željkov leut.
Kada je pogon u vlastitim rukama mora se paziti na svaki detalj koji olakšava i ubrzava plovidbu.
Skidanje propele je u tom smislu poželjno olakšanje.
Mađerić organizira desetak brodova na startu. Metež djece u kanuima nemoguće je obuzdati. Odjednom start.
Metež se nastavio u još žešćem obliku. Djeci u kanuima priključili su se odrasli u gajetama. Tek sad je nastala prava dreka i cika. Prska more na sve strane. Urlanjem glavni na brodu pokušavaju uspostaviti ritam zaveslaja. Psuju jer ne ide dobro. Favoriti (četiri broda) izbivaju u vodstvo. Slaba sinhronizacija znači i slabije upravljanje brodom. Prvi kontakt i skupljaju se vesla kako bi se oslobodili i nastavili veslanje.

Šimun je izbio na vodeću poziciju, a Kurnatarica zaostaje. Međutim tu nije kraj. Brodovi se opet zapliću pa se Kurnatarica oslobađa i ritmičkim zaveslajima sustiže Šimunovu mladu posadu i prestiže je za dužinu broda.
Sad mi je jasno zašto je veslačka regata omiljena među osnivačima Latinskog idra. To je ista priča. Izvrstan doživljaj
Svi su pobjednici pa je red obnoviti energiju janjetinom s ražnja.

Problemi u plovidbi i ometanje jednih i drugih zaboravljeno je prije kraja regate. Vesela atmosfera karakteristična za početak ljeta. Optimizam na početku sezone regata Latinskog idra.
Mala Murtersko Betinska flota vraća se na svoj otok. Njihovo Latinsko idro plovi u susret jubilarnoj desetoj regati krajem ljeta.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel