o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
14. 8. 2019.

Zlarin 5.8.2019.

 

Latinskin idrun na kureja je regata koja je često imala problema s nedostatkom vjetra. Mudri zlarinjani su se dosjetili i odredili rutu kraću od prosjeka. Sjetimo se regate oko Zlarina, pa oko Tijata pa prema Obonjanu i Komorici. Neke su u kombinaciji sa slabim vjetrom trajale cijelu vječnost. E ovo potonje je drugi problem kojemu zlarinjani neće lako doskočiti. Slab vjetar ih je ovaj put pogodio na dionici od Roženika do Galijolice. Riješiti će oni to, znam.

U situaciji odgođenog termina i nepovoljnog novog termina za Betinjane i Murterine pojavio se strah od mogućeg slabog odziva međutim, došlo je nešto više brodova iz Krapnja i Jezera pa ih se na startu skupilo oko 25. Sasvim lijepi broj za učiniti start atrakcijom. I tako je bilo. Sve ostalo su uradili kako treba. Međutim oko jednog stola razvila se diskusija oko par praktičnih pitanja pa prenosim neka od razmišljanja. Što uraditi ako je vjetar slab? Pa napravite manje regatno polje, a da ne bude dosadno može se staviti nekoliko okreta oko bova. Kako napraviti regatu zanimljivu za gledatelje? Stavite što više akcije blizu ljudi. Ako je jedna od bova ispred rive biti će zanimljivo gledati događaje oko nje. Takvu situaciju su imali u Mošćeničkoj Dragi: dobar vjetar i jak kurenat iz istog smjera pa bi plovidba za takmičare bila teška, a za gledatelje nezanimljiva pa su stavili kratko regatno polje s nekoliko okreta. Događaje kod bove ispred rive gledatelji su pratili dok zadnja barka nije prošla cilj.

Nakon zlarinske plovidbe i kratke analize rezultata nekoliko brodova iz Šepurine i jedan iz Tribunja (koliko sam uspio vidjeti) otplovili su u Prvić Luku gdje se plovio tradicionalni Đir oko Prvića. Opširnije možete pogledati u posebnoj reportaži, a ovdje je nešto fotografija sa zlarinske regat.

HOME

© Copyright 2001, 2010, Boško Lučev,--- foton2pixel