o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

ANTE GRANIK

 

Umro je Ante Granik, novinar, publicist ... skipper, timunjer.

Kao veliki prijatelj pokojnog Željka Jerata i dugogodišnji moreplovac od ranih godina pokreta očuvanja pomorske tradicije svim srcem se priklonio toj ideji i svojim radom, glasom, reportažama i plovidbama pomagao njenom razvoju.

Glasom kojim je mogao prognozu lijepog vremena izreći dramatikom objave III svjetskog rata, a od odlaska do trafike napraviti zanimljivu pripovijetku. Sve nijanse između s lakoćom je znao i mogao izvesti. Njegove upečatljive reportaže i pripovijetke teško je nadmašiti, a brojne nenapisane priče su veliki gubitak kako onima koji su ga poznavali tako i onima koji, na sreću, stalno dolaze u svijet poznat po sinonimima: latinsko idro, falkuša, burtiž, mala barka, jer ih nikada neće čuti ni pročitati. Apeliram na one bliske Anti koji su čuli takve pripovijetke da ih umjesto njega napišu jer je to dio naše baštine.

Iz razgovora s njegovim suradnicima iz ranih dana gornjim poslovima bih mogao dodati kazalište, glazbu, glumu... Ono što mu bolest nije uspjela uništiti bila je pjesma i glazba o moru.

HOME

© Copyright 2001, 2010, Boško Lučev,--- foton2pixel