o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

10 godina - u izradi

 

Kada sam 2008. prvi put snimao s obale regatu Burtiž u Šepurini, a reportažu o tome objavio na internet stranici Otok Prvić, otoku mojih roditelja, kao jednom od ljetnih događaja. Već iduću godinu sam u prolazu, gotovo slučajno, snimao regatu u Rovinju i regatu na Vrgadi gdje sam po prvi put dobio brod za praćenje plovidbe. Te godine, 2009. počeo sam planirati snimanje najprije Burtiža, opet samo s obale i Dane latinskog idra gdje sam imao smještaj i gliser za praćenje regate. S pet reportaža vrijeme je za pokretanje posebne internet stranice posvećene plovidbama tradicijskih plovila. Tada je to bila prva stranica s takvom tematikom. Danas, nakon 10 godina, BURTIŽ je izrastao u web portal na kojem su reportaže s pomorskih manifestacija s cijelog Jadrana (na kojima sam pozvan ili sam se nekako našao) i brojne informacije korisne za sudionike i ljubitelje pomorske baštine. Na Burtižu je popraćeno 70-tak plovidbi na 20-tak raznih manifestacija. Namjera je obuhvatiti još 15-tak pomorskih manifestacija koliko okolnosti dopuštaju. Mislim da sam među fotografima popratio najviše pomorskih manifestacija što mi daje dobar pregled stanja.

Treba reći da vrlo veliki doprinos da BURTIŽ postane ovakav je imao Željko Jerat. Vjerovao je da za promidžbu nečega što je fotogenično, a brod s jedrima svakako je to, treba dobra fotografija. pomorske tradicije vrlo veliki utjecaj ima fotografija i živa riječ sudionika. Naše prijateljstvo utjecalo je i na Latinsko idro, za kojega sam napravio dosta dobrih fotografija, i na Burtiž, gdje se sakupila najveća kolekcija reportaža i fotografija različitih pomorskih manifestacija od Rovinja do Palagruže čime je prerastao značaj Prvića i okolice. I na tome sam mu beskrajno zahvalan.

Nakon svega pet regata imao sam priliku pridružiti se posadi udruge Latinsko idro i otploviti na Rotu palagruzonu. 200 milja plovidbe po nemirnom moru vjerojatno je najveći događaj u 20 godina povijesti očuvanja i promidžbe pomorske tradicije. U idućih nekoliko godina objavljeno je 30-tak reportaža s plovidbi i regata, a Burtiž je postao vrlo ugledno i središnje medijsko mjesto za probuđeni interes o pomorskoj baštini.

Paralelno s reportažama s regata intenzivno se rade izložbe fotografija u cilju prikazivanja čarolija jedrenja brojnim zaljubljenicima u morske aktivnosti koji nisu imali sreću prisustovati nekoj od regata. Vrhunac tog perioda je izložba fotografija Hrvatski tradicijski brodovi u Vannesu u zaljevu Morbihan na atlantskoj obali Francuske. Isto tako se ljudi oko Burtiža pojavljuju u organizaciji prikaza aktivnosti raznih udruga na Zagrebačkom sajmu nautike na Velesajmu.

značajni događaji
nagrade i priznanja
Na prvoj reportaži s Burtiža u Šepurini pojavljuje se panoramska fotografija koja je dobro poznati vizualni simbol.
Burtiž je donio reportažu s veslačke regate na Vrgadi koja nije uspjela zaživjeti iako je imala izvrsnu atmosferu entuzijazma malog mista. Tu sam prvi puta dobio brod za praćenje regate. Manifestacija je nestala, a ostale su fotografije i reportaža o jednom lijepom događaju.
Film Nemirno more sniman je 1959. na Murteru i u Kornatima. Sjećanje na vrlo važan događaj u povijesti Murtera obilježen je u sklopu Dana latinskog idra.
Moje prvo Latinsko idro bila je prva reportaža o velikoj manifestaciji stalno dostupna na internetu. Stil reportaža je zadržan, a meni je dao status prijatelja regate iz kojega su nastale brojne reportaže ne samo iz Murtera nego diljem Jadrana.
   
Izreka kako "nitko nije prorok u vlastitom selu" može se primijeniti na brojne načine. Na rodnom otoku mojih roditelja, u Šepurini, gdje sam do polaska u školu proveo četvrtinu djetinjstva nikada nisam dobio elementarnu podršku kao fotograf: plovilo, majcu i večeru. Jedino sam 2010. bio u društvu Ive Pervana pa sam mu se pridružio u praćenju plovidbe.
 
 
 
 
 

HOME

© Copyright 2001, 2010, Boško Lučev,--- foton2pixel