o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

KALENDAR 2019

 

KALENDAR REGATA 2019

Po prvi put u tekućoj sezoni plovidbe tradicijskim plovilima već imamo dosta datuma za iduću godinu. Najprije je Crikvenica objavila svoj plan pa koordinacija udruga Kvarnera i Istre dogovara datume nekoliko mjeseci ranije nego proteklih godina, a Šepurina najavljuje promjenu svog termina. Uz Krk i Krapanj koji imaju određeni datum. Za šibenski kraj objava je obično za Zagrebački sajam nautike. Neki objave datume tek kada im plakat ide u tisak pa više ne mogu mijenjati sadržaj manifestacije. Nadam se da ova pojava znači povišenje zrelosti rada.

Ove godine sam sudjelovao u izboru novog datuma jedne dosta ugledne pomorske manifestacije pa su zanimljiva očekivanja vezana uz termine. Moram napomenuti da je ostalo još malo slobodnih termina dok ne prihvatimo nužnost preklapanja.

Prvo je pitanje: za koga organiziramo regatu?
Iako svi uglas kažemo da to radimo za vlastiti gušt i kao osobni doprinos održavanju i slavljenju naše pomorske tradicije ipak, moramo priznati, razmišljamo i želimo što bolji odjek kod promatrača. Stalo nam je do toga.

Odgovori su:
- želimo proširiti sezonu pa gledamo datume prije ili krajem ljeta;
- želimo našim gostima i prijateljima pokazati pomorsku baštinu na zabavan izanimljiv način pa im ponuditi da nam se pridruže i zato gledamo termine kada je puno ljudi;
- želimo stvoriti i održati tradiciju pa plovimo na Veliku gospu, Gospu od Anđela, svetog Mihovila, prvi dan ljeta ...

U ovakvim razmišljanjim smo shvatili kako je još nekoliko nedjelja kroz ljeto slobodno pa imamo luksuz isprobavanja datuma.

Kada se počeo ploviti krajem kolovoza Burtiž u Šepurini pet godina je imao odlično vrijeme unatoč staroj izreci kako poslije Velike Gospe ljeto prestaje s prvom kišom. Međutim u zadnjih sedam godina četiri puta smo imali vrlo loše vrijeme. Spašavali smo što se spasiti da, mijenjali datume, i uvijek smo imali veliku podršku prijatelja koji su dolazili ploviti. Vjerujem da smo uvijek bili dobri domaćini, ponekad uz loše uvjete imali dosta sreće, ali ne želimo se igrati sigurnošću naših prijatelja pa idemo u sredinu sezone. Nevera je uvijek moguća i mora se očekivati, ali početak kolovoza je drukčija priča u odnosu na kraj mjeseca.

HOME

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2001, 2011, Boško Lučev,--- foton2pixel