o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

MALA BARKA 2

 

MALA BARKA 2 je, formalno rečeno, projekt koji se provodi unutar programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija - Hrvatska za razdoblje 2014.-2020., s ciljem očuvanja od zaborava nematerijalne pomorske baštine koju predstavljaju tradicijska brodogradnja, ribolov, mornarske vještine i dr.

Neformalno rečeno to je najznačajnija pojava nakon pokreta Latinsko idro i projekta Falkuša. Kako sada stvari stoji to je prvi dugoročno planiran, ozbiljno organiziran i kvalitetno provođen skup akcija kojima će se urediti dio infrastrukture, pokazati smjer i način očuvanja pomorske baštine i stvoriti nova generacija entuzijasta koji će priču voditi dalje u budućnost.

U okviru projekta se obnavljaju stare barke koje bi bile kandidati za svetog Mikulu u Komiži. Grade se prezentacijski centri od urušenih prostora. Pišu se knjige. Organiziraju predavanja zanimljiva i mladima i starima, znalcima i laicima. I do kraja 2020. moglo bi biti još vrijednih iznenađenja.

Ja, kao i većina nas entuzijasta, tradicijske barke i brodove imamo u sjećanju kroz davne plovidbe i ribarenja s očevima, djedovima i prijateljima. Taj svijet nestaje, a mi oživljavamo sjećanje na to doba i na ondašnje doživljaje. Danas mladi taj svijet upoznaju kroz naše priče i naše oživljavanje događanja. Ako u tome budemo uspješni pa mladima budemo dobar primjer oni će nastaviti čuvati i izučavati baštinu i stvarati nove događaje u čijem središtu je barka ili brod.

U čemu je tajna uspjeha?
Nema tajne. Sve je, kako se kaže transparentno, napisano u projektu koji je prihvaćen i financiran. Najvažnije je da ne ovisi o milosti nekoga tko nema veze s pomorskom baštinom, morem i brodovima. Suvislo i pametno posložen skup aktivnosti će kroz tih nekoliko godina polučiti vrlo vrijedan rezultat.

Mala barka 2 bi mogla biti model istinskim štovateljima pomorske baštine uzor kako kroz relativno kratak period doći do rezultata. U protivnome će gubiti trku s nedovoljnom podrškom neprepoznatljivih interesa i neshvaćanja ...

HOME

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel