o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
ARHIVA
12. 3 .2017.

TJEDAN ZALJEVA MORBIHAN 2017

 

Nakon uspješnog sudjelovanja hrvatske flote tradicijskih barki 2015. godine intenzivno se sprema odlazak na ovogodišnji Tjedan zaljeva Morbihan u Francuskoj na obali dalekog Atlantika. Udruga Cronaves već se dokazala u organizaciji velikih pomorskih manifestacija pa vjerujemo u uspješnost ove i nastojimo pomoći kako i koliko možemo. Sretno...

U četvrtak, 9. ožujka 2017. u Splitu je održana konferencija za novinare udruge Cronaves u povodu sudjelovanja Hrvatske na Festivalu mora i mornara " Tjedan zaljeva Morbihan 2017."

Najava i program

* ukoliko ne možete učitati:
-> desni klik mišem
-> Save link As...

Festival "Tjedan zaljeva Morbihan ", koji se od 22. do 28. svibnja 2017. održava u području "Malog mora" u francuskoj pokrajini Bretanji, jedan je od najznačajnijih europskih pomorskih, kulturnih i turističkih događaja.

Na posljednjem festivalu 2015. "specijalno počašćeni gost" bila je Hrvatska, najmlađa članica Europske unije. Tim pozivom francuski organizatori na simboličan su način širom otvorili vrata maritimnoj, kulturnoj i turističkoj suradnji između Francuske i Hrvatske.

Iako je organizator ovogodišnjeg Europskog festivala mora i mornara izmijenio koncepciju gostovanja inozemnih grupa, Hrvatskoj je još jednom ukazao posebnu pažnju osiguravši joj počasno mjesto u sklopu " Willage of European Maritime heritages" (Sela europske maritimne baštine) s Italijom koju predstavljaju regije Emilia-Romagna i Lago maggiore, Francuskom s predstavnicima Occitane i Provence, Nizozemskom, Irskom i Španjolskom koju predstavlja pokrajina Galicija.

Program sudjelovanja Hrvatske na Festivalu Tjedan zaljeva Morbihan 2017. osmislila je i koordinirala s francuskim organizatorima Udruga Cronaves iz Splita.

U Europskom maritimnom selu u gradu Vannesu Hrvatska će cjelodnevnim kulturno-zabavnim i edukativnim programima predstaviti europskoj javnosti svoje pomorske zanate, ribarske vještine, tradicionalnu primorsku kuhinju i autentične hrvatske proizvode, o čemu će se brinuti Udruga Palagruža iz Komiže s otoka Visa, pa će se tako i naša bogata tradicija plovidbe i pomorskih vještina prezentirati na tradicijskom brodu - komiškoj sanduli.

Programi na kopnu održavat će se u Hrvatskom maritimnom muzeju, posebno postavljenom za tu prigodu, u kojem će Muzej Staroga Grada izložbom odabranih fotografija na temu slavne starogradske pomorske kulture predstaviti i dio zajedničke hrvatske maritimne baštine.

Posebni obol hrvatske prisutnosti na ovom velikom europskom maritimnom, kulturnom i turističkom festivalu dat će Hrvatska turistička zajednica koja će se sve vrijeme animacijom, dijeljenjem turističkih prospekata, brošura i suvenira brinuti o tome da što više francuskih turista ovoga ljeta posjeti Lijepu Našu.

Program sudjelovanja Udruge Cronaves od 22. do 28. svibnja 2017. (11:00 - 22:00 sati)

•  promotivna plovidba Komiške sandule

•  radionica izrade ribarskih alata

•  radionica za djecu: Barake Palagružone, izrada Komiške gundule (udruga Palagruža, Komiža)

•  foto izložba "Pomorska baština Staroga Grada" u suradnji s muzejom Staroga Grada na Hvaru.

•  izložba, maketa tradicijskih brodova, Velimir Lojpur maketar iz Splita

•  turistička prezentacija

•  glazbeni program

•  eno i gastro prezentacija

U četvrtak, 25. svibnja 2017., održat će se HRVATSKI DAN (konferencija za medije uz video-prezentaciju turističke ponude grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, 26. svibnja predstavit će se hrvatska vina i ulja, a 27. svibnja hrvatski nautički turizam.

Zaljev Morbihan je prirodna luka na obali Atlantskog oceana smještena u istoimenom području na jugu francuske regije Bretanije (sjeverozapadna Francuska). Ime izravno dolazi iz Bretonskog jezika (Ar Mor Bihan) što u prijevodu znači "malo more". Zaljev Morbihan mnogi svjetski zemljopisci opisuju kao jedan od najljepših zaljeva na svijetu koji se prostire od grada Locmariaquer na zapadu do grada Vannes na istoku. Zaljev je zaštićen sustavima koji reguliraju ekstremne razlike između oceanske plime i oseke, ali i pored toga strujanje mora na nekim lokacijama može dosegnuti brzinu i do 9,4 čvora. Najznačajnija odrednica zaljeva Morbihan su njegova 42 otoka. Većina ih je u privatnom vlasništvu poznatih osoba iz svijeta umjetnosti, ali dva najveća - Île aux Moines i Île d' ARZ - u vlasništvu su države i omiljena su europska ljetna turistička destinacija.

Na ovom sedmodnevnom maritimnom festivalu sudjeluje više od tisuću tradicionalnih brodova individualnih karakteristika koji pripadaju nadaleko poznatim malim nacionalnim flotama koje u svojim zemljama svakodnevno isplovljavaju na ribarenje, a po ulovu se vraćaju u svoje matične luke.

Okupljaju se brodovi svih veličina, namjena i specifičnih tradicija: brodovi na vesla, stari ribarski brodovi s jedrima, stari motorni brodovi, tradicionalni jedrenjaci s više jarbola, klasične i suvremene jahte. Na svaku manifestaciju u Zaljev doplovi dvadesetak velikih jedrenjaka koji su pravi ponos europskog pomorskog graditeljstva. To su uglavnom trojarbolni brodovi: bricks, goélettes, ketchs, ali i prestižne jahte.

Udruga Palagruža, Komiža:
Barake Palagružone,
izrada Komiške gundule

Muzej Staroga Grada na Hvaru:
Pomorska baština Staroga Grada

 

* ukoliko ne možete učitati: -> desni klik mišem -> Save Link As...

Tjedan zaljeva Morbihan 2017

Dodatne informacije možete potražiti na službenim stranicama festivala
La Semaine du Morbihan, Cronavesa, Chasse-Maree magazina i Burtiža.

karta zaljeva Morbihan
 

HOME

 

© Copyright 2001, 2010, Boško Lučev,--- foton2pixel