o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

ČEDOMIR ĆIRO BURTINA

 

Vrlo cijenjeni betinski graditelj brodova poznat je po brojnim obnovama brodova; Cicibela, Baba Tone... Cicibela je tek započela novi život i dobro je poznata diljem sjeverne Dalmacije. Prošle godine na Zagrebačkom nautičkom sajmu obnavljao je gajetu Baba Tone koja je zaplovila kao predivan brod. Ove godine ju je želio dovesti na sajam ali ga je omela bolest... Pamtiti ćemo ga barem 100 godina koliko će njegovi brodovi ploviti ovim morem.

Gornju fotografiju je za ovu svrhu ustupio majstor portretne fotografije iz Rovinja, Gordan Ukić, zajednički prijatelj porijeklom iz Šepurine na Prviću.

Zamislite odvažnosti stati pred brod u teškom, gotovo raspadnutom, stanju i započeti radove s nekoliko dasaka, pilom, čekićem, teslom i šakom brukava. Ovaj kaić je meštar obnavljao tijekom Zagrebačkog sajma nautike 2012. godine.

Na Zagrebačkog sajmu nautike 2013. godine meštar Ćiro radio je gajetu Baba Tone i dočarao atmosferu škvera. Radovi uz razgovore o brodovima i moru, dalmatinske marende i puno ljudi u prolazu. Već nakon par mjeseci Baba Tone je zaplovila kao predivna gajeta potpuno ravna novogradnjama.
Tri dana se radilo i marendalo kao na pravom škveru u toplom prolazu, a i posjetitelji bi se često pridružili.
Kao mlad ozbiljno je jedrio pa je vrlo rado i uspješno plovio na tradicijskim regatama. Najčešće na obiteljskoj gajeti Godulo.
Ovdje su dvije snimke duela s gajetom Dumina prijatelja mu timunjera Šime Stipaničeva.
U posljednjih nekoliko godina meštar je posebno volio ploviti na Cicibeli. Velikoj i moćnoj gajeti Marina Mijata koja je nakon 70 godina plovidbe obnovljena i stvara novu povjest tradicijskog drvenog broda.
Nakon svake plovidbe poseban je užitak analizirati viđeno.
Smrt dobrog čovjeka je gubitak za obitelj i prijatelje, a u ovom slučaju i gubitak za tradicijsku brodogradnju i zajednicu ljubitelja pomorske baštine.

Murtersko Latinsko idro 2013. posljednja je plovidba meštra Ćira na njemu tako dragom brodu i s posadom gajete Cicibela.

Partia je meštar.

HOME----BRODOGRADITELJI

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel