o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

BURTIŽ Šepurina 23.8.2009.

 
Treći Šepurinski Burtiž održan je 23. kolovoza slijedeći tradicionalni termin nakon svetog Roka. Iiako su se plakati pojavili tek nekoliko dana prije priredbe mnogi su nestrpljivo očekivali ovaj događaj. S obzirom da je prošlogodišnji pokupio mnogo pohvala očekivanja su velika. Vrućine prethodnih dana uz lagani popodnevni maestral i najavljivana promjena vremena s jakom burom izazivale su lagani oprez. Noću oko tri sata zapuhala je bura, a jutro osvanulo oblačno. Prognostičari tradicionalne metereologije očekivali su sunce koje bi moglo ubiti buru, a ostali gledali prema Tribunju i iščekivali Betinjane i Murterine.

Nešto poslije deset sati primjećeni su brodovi iz smjera Logoruna i Lukovnjaka. MU-103 uvijek dolazi među prvima pa Betinjani pa Bažokić, pa Kurnatarica i Željkov leut. Bit će burtižavanja.

Došla je i prelijepa Dumina iz Tribunja. Prijatelji, poznanici i suparnici se nalaze. Porat je začas prepun brodova koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Fešta Latinskog idra je počela.

Posjećuju se prijatelji, razgledava izložba fotografija s prošlogodišnjeg Burtiža otvorena na svetog Roka i prijavljuju posade. Specifičnost ove regate je dolazak sudionika ujutro pa se preko dnevnog druženja dočeka popodnevne regate s ciljem u predvečerje fešta protegne na cijeli dan. Uz to se aktivno uključuje gotovo cijelo stanovništvo sela što mnogi sudionici posebno cijene i to pokazuju redovitim dolaskom. Akvatorij na kome se odvija regata gotovo je sastavni dio sela i potpuno uključen u ambijent.

Po tradiciji kuhari imaju najbolju poziciju. Glavni prostor na starom mulu.

Ukrcavanje posada i isplovljavanje je posebno atraktivan trenutak. Svi brodovi u kratkom vremenu trebaju isploviti iz malog i prenapučenog porta. Veliki šušur daje pozitivnu atmosferu cijelom događaju.

Bura se na sreću nije razvila u jaku do olujnu kakva je mogućnost najavljena. Ovakvom tipu brodova pri jedrenju bura je vrlo nezgodan vjetar. Tradicionalno gledajući gajete i leuti su plovila za teške transporte u poljoprivredi i ribarenje. Ljudi, radne životinje i poljoprivredni proizvodi prevoženi su među otocima i kopnom. Bura, poznata po udarima i kovitlanju zraka nalaže vrlo opreznu plovidbu. Ako je cilj u susret vjetru nužno je dugotrajno burtižanje.

Došli smo do trenutka starta. Brodovi su poredani uz postavljeni konop između velike rive i bove. Nestrpljivo se čeka znak za početak.

Počelo je. Brodovi su otplovili od obale, i zavjetrine, te uhvatiti povoljan vjetar i krenuli prema punti Prvića i Vodicama gdje je prva bova.

 

Nakon okreta plovi se prema Tribunju. Okret, pa prema Kominjici (službeni naziv je Kamenica) i nakon nje na polazište. Prema velikoj rivi (neslužbeni naziv Gujin muja) gdje je ciljna crta.

U sportskom jedrenju nema mjesta opreznoj plovidbi. Lovljenje punte i bove uz dobru procjenu bočnog opadanja niz vjetar određuje pobjednika. Izbjegavanje zavjetrine pred Valom određivalo je pobjednike po kategorijama. Pred ciljem, ispred glavne rive, odvijalo se nekoliko vrlo zanimljivih duela s neizvjesnim ishodom do posljednje minute. Mala Matulića s Pašmana i Dumina iz Tribunja su se od samog početka do pred kraj držale unutar stotinjak metara s neizvjesnošću ishoda. Među njima su Betinjani i Murterini. Šepurinski i Murterski leuti su se isto tako u svojoj kategoriji lovili do samog kraja. Suparnici su se izmjenjivali do posljednjeg okreta.

Nakon plovidbe slijede analize što, kako i zašto. Što treba i kako bi bilo bolje.

Gotovo jedinstveni stav svih sudionika je zadovoljstvo veličanstvenom plovidbom i pozdravom "vidimo se dogodine".
Pred nama su još, kao kruna sezone, veslačka regata na Malu gospu i svetog Mihovila u Murteru.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel