o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra

BURTIŽ Šepurina 28.8.2011.

 

Ovo je peti put da se jedri u Šepurini. Sa tridesetak brodova Šepurinski Burtiž spada u regate srednje ili male veličine ali po ugledu nadilazi tu mjeru. Uticajem nekoliko povoljnih okolnosti na ovu regatu mnogi rado dolaze. Betinjani i murterini doplove sa po 10-15 brodova, a dolaze i prijatelji iz udaljenog zadarskog kraja. Susjedi: vodičani, tišnjani, tribunjci, šibenčani, lučani i zlarinjani su skoro pa domaći.

I ovdje je došlo nekoliko novih brodova kojima se veselimo kao maloj djeci u obitelji. Mati Jezerka, Cicibela, MU887 kojoj za sada neznam ime. Cijelu ovu sezonu jedrenja latinskim jedrima oni su zvijezde.

Došli su Tribunjci s novim jedrom i željni su plovidbe u oštroj konkurenciji. S Pašmana je, po tradiciji Abrahama i Šimuna doplovio još jedan stogodišnjak. Kad govorimo o mladim ili obnovljenim brodovima posebno treba pohvaliti pojavu novih mladih posada tako da Fržopi imaju konkurenciju u svojoj dobnoj skupini.

Jutarnja bura oslabila je i tek lagani maestral održava temperaturu u portu punom brodova i ljudi podnošljivom. Atmosfera kao na kućnoj zabavi. Susreću se stari prijatelji i vesele se novom susretu. Kako zdravlje, kako brod.

Cjelodnevna fešta i prijateljsko ozračje u kome je cijelo selo, gosti, prijatelji, a sve na prostoru malog porta i nekoliko krčmi ono je što ovu regatu stavlja među velike događaje u svijetu tradicijskog jedrenja. Vruće vrijeme je potaklo takmičare na malu zabavu u ukjetničkim skokovima u vodu. Za početak takve discipline više nego dobro.

Na samom startu maestral je pojačao i jedrenje učinio pravim uživanjem. Tridesetak brodova u gustoj formaciji zaplovilo je na jugozapad put Kominjice do prvog okretanja. Mnogi gosti su prvi put osjetili čaroliju jedrenja. Uz šum mora i lagani fijuk vjetra brodovi se nagnu i pojure.

Vješti jeriličari osjećaju kroz prste dodir jedra i vjetra vješto reagirajući na svaku promjenu. Brodovi često plove na samoj granici mogućeg. Savršenstvo jedrenja.

Nakon Kominjice očekivano regata se razvlači i favoriti jure prema bovi između Tribunja i Vodica pa onda put sela.

Zamijenivši prepoznatljivo crveno jedro novim bijelim tribunjska Dumina nije bila prepoznata do ispred samog cilja. Za njom su uslijedili ostali iz grupe favorita, a potom i ostali.

Nakon plovidbe sudionici su se razmilili po cijelom portu, a glavni dio druženja je uobičajeno na staroj rivi uz roštilj, vino i razgovore.

Regata i sve aktivnosti oko nje opravdala je stečeni ugled.

Bažokići igraju muru

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel