o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
26.6.2015.

MOŠĆENIČKA DRAGA 2015

 

Nakon nekoliko godina neuspješnog planiranja konačno sam uspio posjetiti jednu Kvarnersku regatu. I to, vjerojatno, onu najveću. Višednevna smotra tradicijskih barki u Mošćeničkoj Dragi. Iz programa bih izdvojio noćnu plovidbu, ribarsku večeru i takmičarsku regatu.

Noćna plovidba pod svjetlima reflektora bila je atraktivna prvenstveno zbog dobrog vjetra koji je omogućio plovidbu do same rive bez potrebe za paljenjem motora. Barke koje izranjaju iz tame i vraćaju se u nju. U jednom trenutku sam na barkama mogao zamisliti sirene koje svojim pjevom muče jadnog Odiseja.

I sama priprema za plovidbu je atrakcija. Organizirana kao smotra zahtijevala je od sudionika nekoliko riječi o povjesti barke. I posade su nastojale odjećom naglasiti karakter svakog pojedinog plovila.
Dobro poznata krčka pasara KK 1 dobila je društvo u obliku krčkog guca KK 2.
Tridesetak mahom malih barki priredilo je eksplozivni start prepun adrenalina. Gužve na startu često su vrlo atraktivne, a ovaj put posebno. Polazak u vjetar i jake morske struje traže ozbiljne jedriličarske vještine pa su se favoriti odmah izdvojili i vodili bitku za što bolji plasman.

Ni nastavak nije bio ništa mirniji. Dosta zahtjevna plovdba sastojala se od tri prolaza regatnim poljem i obilovala je duelima na svakoj bovi.

Regatno polje jedno je od najboljih u svijetu tradicijskih barki što se tiče gledatelja. Cijela plovidba odvija se pred velikim Draškim plažama dužine oko 2km.

Posebna atrakcija je postala barka koja se prevrnula na sreću bez težih posljedica. Je atrakcija koja obično dobro završi ali isto tako pokaže opakost mora koje ne dozvoljava preveliko opuštanje nj neozbiljnost.
Dobro organizirane udruge s Kvarnera pokazuje u kojem se smjeru može razvijati pomorska traadicija kod nas. Prekogranična suradnja sa Slovenskim društvom ljubitelja tradicijkih barki i popratni edukacijski sadržaji samo su dio trodnevnog programa.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel