o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
31. 7. 2017.

Mošćenička Draga 14.-16.7.2017.

 

Vozeći prema Mošćeničkoj Dragi stalno mi je kroz glavu prolazila najava nepovoljnog vremen za predstojeći vikend. Tješio sam se ponavljajući kako Smotra i regata tradicijskih barki na jedra ima barem dvije komponente. Ako ne bude regate ostaje smotra i prateća predavanja očekivano visoke razine. Pa tu su ljudi koje nisam vidio skoro godinu dana pa gastro komponenta je tradicija ribara. Sjetio sam se regata koje se nisu plovile, a skup je izuzetno dobro ocijenjen. Bilo je i slučajeva kada se odjedrila regata u uskoj pukotini prihvatljivog vremena u periodu velikih kiša. Pa prevrtljiva i, na Kvarneru, opaka bura. Ništa neće biti na silu.

Aktivno se uključivši u planirani program više nisam mislio o vremenskim prilikama i neprilikama. Porinuće guca Mošćeninka obnovljenog u sklopu projekta Mala barka zalivenog pjenušcem događaj je vrijedan posebne pozornosti. Simpatična barka duga nešto više od 4m izgrađena je 1912. godine. Još će trebati pjenušca jer u planu je nekoliko obnova.

Cijelo jutro barke i mornari pripremaju se za regatu. Jednima se provjeravaju konopi i oprema, a drugima apetit. Marenda. Pred isplovljavanje bura je pojačala pa se starta po uzburkanom moru. Male barke i barčice nevjerojatnom spretnošću odupiru se prevrtanju. Kao klizači na ledu koji u jednom djeliću sekunde mogu preći granicu stabilnosti i tresnuti o led. Svaki manevar, a posebno okret oko bove pred rivom, gledatelji su pratili sa strepnjom. Prisjetio sam se lektire Začuđeni svatovi gdje se posada barke bori s uzburkanim morem, a radnja pripovjetke događala se tu u blizini Mošćeničke Drage.

Plovidba je zaista teška međutim, za fotografe, vrlo zahvalna zbog mogućnosti atraktivnih snimki. Barke koje se propinju na valovima ili posade kojima samo glave izviruju među valovima. Iz iskustva snimajući desetke regata znam da se najbolje pamte teške plovidbe. Jedna je posada nakon prolaska kroz cilj uradila neoprezni okret i u trenu su se našli pod morem. Nezgode na moru su situacije u kojima se pokazuje poštivanje tradicije. Svi nastoje pomoći iako je situacija gotovo bezopasna.

Prije odlaska posjećujem stari grad Mošćenice. Smješten je na brdu pa mu ulice prolaze u nekoliko razina. Nešto slično Vrbniku. Iako je grad malen velika crkva svjedoči nekadašnjem bogatstvu koje je vjerojatno došlo kroz Dragu i ribare na prelijepom žalu koje mnogi ubrajaju u najljepše plaže Jadrana. Današnji slijednici i ovom manifestacijom čuvaju baštinu na koju zaista imaju razloga biti ponosni.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel