o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
 
ROTA PALAGRUZONA 2010 - Komiža - Palagruža
 

Komiža danas, nakon 70 godina, ispraća brodove na plovidbu do Palagruže. Rota Palagruzona. Devet ponosnih posada ima priliku sudjelovati u obnovi tradicije. Nekada su ljudi plovili i lovili ribu oko Palagruže za preživjeti. Danas mi ne plovimo loviti ribu nego iskazati počast i divljenje tim ljudima.

Vrijeme je zaista lijepo. Komiža izgleda mirno u ljetno jutro. Samo mi koji planiramo otploviti do Palagruže razmišljamo o pothvatu. Što ako, možda ovako ili onako. Dolaskom u luku stvari se mijenjaju.

Treba prirediti brodove za plovidbu pa nema vremena za razmišljanje.

Veselimo se plovidbi.
Još jednom se skupljamo na bini i protokolarno nas pozdravljaju.

Idemo na Palagružu.

Brodovi ponosno plove komiškom lukom očekujući uvodne znakove za start, a njega će topom dati Topnici Sv. Roka oko 9:15.

na plovidbu prema Palagruži krenuli su:

Bažokić, Bente Dorte, Comeza Lisboa, Jaruh, Komiža, Mikula, Slobodna Dalmacija, Šajeta, Šjor Brane.

Nešto nakon starta brodovi se udaljavaju i praktički osamljeni plove do nevidljivog otoka. Jedni druge jedva vide. Vis se vidi do 2/3 puta a onda nestaje u laganoj izmagici. Palagružu vidimo tek zadnju trećinu. Imali smo dosta dobru vidljivost inače može se dogoditi da se velik dio puta ne vidi nikakvo kopno.
Jedno vrijeme plovimo kroz međunarodne vode. Bez dobre navigacije, kompas ili GPS, plovidba može biti prilično neizvjesna. U zadnjoj trećini puta niti mobitel nema signala. Čak su i ručne radiostanice na granici dometa. Ipak moramo shvatiti da je udaljenost Vis Palagruža 42 nautičke milje ili gotovo 80 km. Sada shvaćamo zašto su organizatori inzistirali na punoj sigurnosnoj opremi (splavi, pojasevi, remeni, podvodne svjetiljke ...). Na fotografiji desno je trenutak kada smo prepoznali Palagružu. Tri sata prije dolaska na nju.

Cijela plovidba je prošla dosta mirno. Približavajući se Palagruži pojačala je tramuntana tako da je druga grupa brodova došla po uzburkanom moru. Oštra i relativno visoka punta izaziva kovitlanje vjetra s obje strane. Tako nam je vjetar u samom prolazu nekoliko puta okretao jedro na drugu stranu, a u "zavjetrini" nas je tako ošinuo da smo jedva pokupili jedra nakon prolaska kroz ciljnu crtu.
Kuter Komiža dolazi punim jedrima ali na jednom mjestu vjetar mu para glavno jedro.

I leut Šajeta dolazi punim jedrima i na gotovo istom mjestu udar vjetra lomi mu jarbol.

Komiža priskače u pomoć ali im nije potrebna jer uspijevaju skupiti jedro i konope.
Šajeta na opće veselje prolazi ciljnom crtom i vezuje se uz Bente Dorte.

Konačno smo na čuvenom žalu Palagruže. Jedini komad nade za opstanak na surovom otoku okruženom debelim morem. Davni ribari ničeg poetičnog nisu u njemu vidjeli osim nade za opstanak. Sidriti se vrlo je teško i nije sigurno za svaki vjetar. Tko nema mjesto na žalu mora se okrenuti i spašavati život. Nama su ribari prepustili nekoliko svojih sidara, imamo radio stanice, a i mobitel funkcionira s brda. Kad sve uzmemo u obzir imamo gotovo idealne vremenske prilike. Ništa bolje niti poželjeti. Zato se na žalu Palagruže možemo opustiti i uživati u ovom doista mitskom mjestu. U svojoj divljini zaista je veličanstvena.

Penjemo se na vrh do velikog svjetionika. Sve je prepuno galebova. U sumrak lete i gledaju tko to remeti njihov svijet i zašto.

Pun je Mjesec vjerojatno izlazio iz mora ali tko se u tako uzbudljivim prilikama može svega sjetiti. U daljini se nazire Italija i još dalje Vis i ništa više. Možda se vidi Lastovo, a možda je samo neka sjena.

Na žalu je priređena večera. Tune, srdele, brudet ... Prigodni govori i veselje što smo uspješno doplovili. Zbog vrlo promjenljivog vremena proteklih dana bilo je pitanje hoće li se ići na Palagružu.

Dobra je odluka o više etapa koje su jedan oblik kvalifikacija jer na Palagružu ne može niti ići puno više brodova. Ovo nije masovna plovidba, a pogotovo nije za neuke avanturiste. Potpuna sigurnosna oprema je nužnost.

Rota palagruzona 2010
HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel