o nama - - kontakti

BURTIŽ - LATINSKO IDRO
tradicija oživljena simbolom jedra
31. 7. 2018.

Ugrinić 8.7.2018.

 

Svako putovanje, a posebno na moru uči nas neočekivanim događajima. Tako se naša kratka i sasvim obična plovidba promijenila u akciju odsukavanja neoprezne posade krstaša. Na plićini kod Vele Arte nasjeo je 15-metarski brod. Njegovih 13 tona pokušati ćemo odsukati našim leutom od 3 tone uz ogromno iskustvo našeg kapetana u spašavanju na moru. I kao u priči o repi, djedu, baki, kozi, ovci psu, mački i na kraju mišu tako smo i mi u pomoć pozvali gajetu u plovidbi prema Ugriniću. Nismo išćupali repu ali smo jahtu provukli kroz nekoliko desetaka metara do slobodne plovidbe.

U Ugrinić smo došli pred sam početak regate. Cijeneći ugled naše posade organizatori su pričekali pola sata pa smo imali vremena i za brzu marendu. Kako je u ovakvim prilikama druženje s prijateljima i poznanicima sa sličnih regata važnije u plovidbu smo krenuli gladni. Očekivana bura smanjila je broj prijavljenih brodova, ali je ozračje regate ostalo uobičajeno. Prisjećanje na pomorsku tradiciju kroz druženje starih prijatelja i zajedničku plovidbu.

Plovidba po buri je uvijek teška. Slomljen je jedan jarbol i dvije lantine. Posebno treba naglasiti pojavu novog broda. Prelijepa gajeta vrhunskog majstora kalafata, umjetnika, Mile Jadrešića. Uskoro će o njoj biti više riječi i više fotografija.

HOME

© Copyright 2001, 2010, 2024, Boško Lučev,--- foton2pixel